Datele statistice acoperă perioada de după referendumul din 23 iunie 2016, când britanicii au decis ieşirea Regatului Unit din UE.

Conform analizei, 28% dintre cetăţenii UE care au solicitat permis de rezidenţă permanentă în Marea Britanie după referendumul pentru Brexit nu au primit acceptul autorităţilor. Dintre solicitări, 800 au fost respinse, iar 5.200, declarate neconforme.

Publicaţia Politico notează că un cetăţean din UE poate solicita rezidenţă permanentă în Marea Britanie doar dacă locuieşte deja de cinci ani în această ţară.

Un reprezentant al ministerului de Interne a declarat pentru The Guardian că rata de respingere include şi solicitările care conţineau diverse greşeli sau cereri venite din partea unor persoane care nu achitaseră taxele necesare şi a precizat că "ar fi o greşeală să tragem concluzii" privind motivele pentru care cererile au fost respinse.

"Rata de respingere nu s-a schimbat în cursul anului trecut. Cetăţenii europeni care au permis de reşedinţă în Marea Britanie au o contribuţie esenţială în cadrul economiei şi al societăţii noastre. De aceea securizarea statutului lor, precum şi al britanicilor din UE, va deveni prioritară pentru noi după activarea articolului 50 şi după începerea negocierilor", a mai declarat acesta.

Ministrul de interne britanic, Amber Rudd, a declarat în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune ITV că executivul ia în calcul mai multe opţiuni pentru cetăţenii UE aflaţi în Regatul Unit, una dintre ele fiind un sistem bazat pe emiterea de permise de lucru.

Un astfel de sistem le-ar permite autorităţilor să controleze numărul cetăţenilor UE care vin în fiecare an în Marea Britanie în baza unei oferte de muncă.

"Premierul nostru trebuie acum să le ofere siguranţă cetăţenilor UE care lucrează în spitalele noastre, în centrele de îngrijire, în şcoli şi fabrici. Amber Rudd spune că la vară vor fi consultări cu cei din mediul de afaceri. Nu e suficient! E jenant să îi laşi pe oameni în aer până atunci. Guvernul acesta nu are ruşine", a declarat Tom Brake, reprezentant al grupului liberalilor şi democraţilor britanici. AGERPRES