Guvernul austriac a anuntat ca este de acord ca transportatorul aerian national, Austrian Airlines, sa se privatizeze, in conditiile situatiei financiare dificile prin care trece.

Guvernul a autorizat astfel ca holdingul public ÖIAG, detinatorul a 42,74 de procente din capitalul Austrian Airlines, sa inceapa sa caute parteneri strategici in asa fel incat afacerea sa fie incheiata pana la finele anului in curs. Astfel, companiile interesate vor avea doar 12 zile la dispozitie pentru a cere documentatia de ÖIAG.

Guvernul insa conditioneaza privatizarea, dorind sa detina in continuare 25% dintre actiunile operatoului aerian. Guvernul a justificat acest lucru prin faptul ca astfel Austrian Airlines va putea sa-si pastreze pozitia pe aeroportul din Viena si sa ramana un simbol national.

Una dintre companiile care si-a mentionat deja interesul pentru preluarea Austrian Airlines este Lufthansa. Air France-KLM, Air China si Aeroflot sunt de asemenea pe lista unor potentiali cumparatori.

Infiintata in 1957, compania aeriana nationala a Austriei a inregistrat in prima jumatate a anului in curs pierderi de 48,7 milioane de euro, pe fondul incetinirii cresterii economice si a pretului ridicat la petrol.

Sursa: People’s Daily