Staţiunile din Austria rămân în continuare, şi în acest sezon, cele mai solicitate destinaţii externe pentru sejururile de schi, potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism. În acelaşi timp, Bulgaria câştigă tot mai multă popularitate în rândul turiştilor români amatori de sporturile iernii.

Cele mai solicitate perioade pentru sejururile de schi sunt vacanţa elevilor dintre semestre şi, Revelionul,0-44640-badgastein.jpg perioade când, evident, tarifele cresc simţitor. Vacanţa şcolarilor este, în acest sezon, între 30 ianuarie şi 6 februarie. În acest interval, Austria este vedeta agenţiilor de turism.

Ianuarie, luna perfectă pentru schi în Austria

„Turiştii sunt în continuare atraşi de destinaţiile de schi din Austria, există un interes constant an de an. Adevăraţii iubitori de schi nu pleacă de Revelion, staţiunile de schi nefiind foarte renumite pentru spectacolul dintre ani, ci în perioada de dinainte sau după sărbători, când preţurile sunt mai mici”, a declarat, pentru capital.ro, Adriana Goicea, manager Cocktail Holidays.

0-44648-kaprun.jpgUn mare avantaj al staţiunilor din Austria este faptul că stratul de zăpadă este menţinut până în martie, iar pe gheţari se poate schia chiar şi în aprilie. Cu toate acestea, ianuarie este perioada preferată a românilor pentr vacanţele de schi.

Destinaţiile-vedetă

Cei mai mulţi dintre turiştii pasionaţi de schi care aleg Austria ajung în staţiunile Kaprun, Zell am See, Bad Gastein şi Kitzbuhel. În oferta Christian Tour, la Kaprun, preţurile pornesc de la 72 de euro de persoană pe noapte, la un hotel de 4 stele cu demipensiune. Pentru un sejur de 5 stele, în Zell am See, tarifele sunt de la la 96 de euro de persoană pe noapte cu demipensiune, la Prestige Tours.

La Bad Gastein, la un hotel de patru stele, 7 nopţi de cazare cu demipensiune costă 400 euro pentru o persoană (preţ valabil pentru plecările din 9,16, 23, 30 ianuarie, 27 februarie, 6 şi 13 martie), la Cocktail Holidays. În februarie (6, 13 şi 20 februarie) preţul ajunge la 517 Euro/pers. la acelaşi hotel. 

Perlele din Salzburg şi Tirol

Una dintre staţiunile cele mai „de fiţe” pe care le are Austria este Bad Hofgastein, din landul Salzburg, unde tarifele pentru 9-16 ianuarie ajung la 735 euro de persoană, iar pentru sfârşitul lui ianuarie şi începutul lui februarie se ridică şi la 826 euro de persoană pentru 7 nopţi de cazare cu demipensiune, la hotel de patru stele.

0-44645-borovets3.jpgAlta este Glatur din Innsbruck, unde 7 nopţi de cazare cu demipensiune la hotel de patru stele costă la sfârşit de ianuarie şi în februarie 924 euro de persoană, iar de pe 13 februarie, tariful ajunge la 1.029 euro de persoană. În Ischgl din Innsbruck, turiştii trebuie să scoată din buzunare 1.166 euro pentru plecarea din 9 ianuarie, 1035 euro pentru plecările din 6, 20, 27 februarie, iar pentru 13 februarie tariful este de 1.235 euro de persoană la un hotel de patru stele, pentru 7 nopţi cazare cu demipensiune.

După litoral, a venit rândul muntelui să fie întrecut de cel al bulgarilor

În materie de schi, Bulgaria are trei aşi în mânecă: Bansko, Borovets şi Pamporovo, staţiuni care, de la an la an, se bucură de tot mai multă atenţie din partea turiştilor români amatori ai sporturilor iernii.

„Bansko este cea mai solicitată, fiind şi cea mai modernă staţiune de schi din Bulgaria şi se bucură de0-44641-bansko1.jpg zăpadă din plin. Aici e cel mai lung sezon de schi, de la jumătatea lunii decembrie pînă spre mijlocul lui mai. Dar, în general, clienţii noştri preferă să plece la schi la începutul lunii ianuarie, când tarifele sunt mai scăzute, iar hotelurile vin cu oferte speciale de tipul «plăteşti 6 nopţi şi stai 7» sau «plăteşti 10 nopţi şi stai 12»”, a declarat, pentru capital.ro, Marius Meruţă, coordonator PR Transilvania Travel.

0-44642-bansko2.jpgBansko ademeneşte cu pârtii de schi moderne şi preţuri accesibile

Bulgarii au 65 de kilometri de pârtii, foarte bine întreţinute şi se schiază de la o altitudine de 2.500 de metri. Lipsa unor pârtii mai lungi de 2 kilometri din ţara noastră, dar şi faptul că structurile de cazre nu se găsesc şi la altitudini mai mari, îi face pe românii pasionaţi de schi să se îndrepre spre sud.

Fiind cea mai populară, Bansko este şi cea mai scumpă dintre staţiunile de schi ale Bulgariei. La un hotel de 4 stele din Bansko, preţurile pornesc de la 41 de euro pe noapte, cu demipensiune, în oferta Transilvania Travel. În Borovets preţurile de la 4 stele se situează în jurul a 35 de euro, tot la 4 stele, iar la un hotel din Pamporovo tarifele coboară spre 30 de euro de persoană pe noapte. 

Tarife mai mici decât pe Valea Prahovei0-44643-borovets1.jpg

Astfel, staţiunile bulgăreşti câştigă şi războiul preţurilor. „La Bansko, Pamporovo sau Borovets, tarifele pentru cazare la un hotel de trei stele sunt de 30-40 de euro, scad cu 10-20% în ianuarie, până la începutul lui februarie, pentru a creşte din nou în a doua jumătate a lunii februarie”, ne-a explicat Cristina Molfea, managerul departamentului extern de la Christian Tour.

Potrivit acestuia, în staţiunile de pe Valea Prahovei o zi de cazare la un hotel de trei stele costă între 50 şi 80 de euro, iar preţul mai urcă cu 10-20 de euro, în cazul condiţiilor de patru stele.

0-44647-jasnaslovacia.jpgDestinaţii cu tradiţie şi new entry-uri

În fiecare an, s-a păstrat un interes constant pentru staşiunile de schi din Elveţia, Franţa şi Italia, însă ce-i drept, mult mai mic decât mult-râvnita Austrie, mai ales că preţurile aici sunt pentru buzunare mai largi. Spre exemplu, la un hotel de 4 stele din Elveţia, la St. Moritz, tariful porneşte de la 134 de euro pe noapte de persoană, în oferta Prestige Tours.

Staţiunile din Slovacia se numără printre cele despre care românii încep să se intereseze, mai ales pentru că preţurile nu sunt foarte mari. La Jasna, la un hotel de 4 stele, tariful este de 516 euro de persoană, pentru 7 zile de cazare cu demipensiune, în oferta Best Tourism.