Australienii au aflat când s-au trezit finalul sângeros al luării de ostatici care a durat 16 ore, la Lindt Chocolat Cafe, în Martin Place, o esplanadă pietonală situată în centrul celui mai mare oraş din Australia. Locuitorii au depus un munte de flori la locul dramei, pentru a-şi manifesta durerea şi emoţia.

Unităţi de elită ale poliţiei, în ţinută de comando, au dat asaltul în primele ore ale zilei de marţi, după ce au auzit focuri de armă.

Autorul luării de ostatici, identificat de presa australiană ca fiind Man Haron Monis, un bărbat în vârstă de 50 de ani de origine iraniană, a fost ucis în schimbul de focuri care a urmat.

Doi dintre ostatici – Tori Johnson, în vârstă de 34 de ani, administratorul Lindt Cafe şi Katrina Dawson, o avocată în vârstă de 38 de ani şi mama a trei copii – au fost, de asemenea, ucişi. Şase persoane au fost rănite.

Într-o ceremonie religioasă organizată la Catedrala St Mary's din apropiere, arhiepiscopul Anthony Fisher a salutat "eroismul" celor două victime. Tori Johnson se pare că a încercat să-l dezarmeze pe Man Haron Monis şi a fost ucisă, a spus el. Katrina Dawson voia să protejeze o prietenă însărcinată.

"Aceşti eroi erau pregătiţi să-şi sacrifice viaţa pentru ca alţii să poată să trăiască", a declarat arhiepiscopul. Poliţia nu a confirmat această versiune, afirmând că ancheta este în curs.

În cafenea s-au aflat în total 17 ostatici. Cinci persoane au reuşit să scape vigilenţei autorului faptelor, un bărbat cu un "trecut plin de violenţe criminale, atracţie pentru extermism şi instabil mintal" potrivit premierului australian Tony Abbott.

El i-a obligat pe ostatici să întindă în vitrina cafenelei un steag negru cu o inscripţie în arabă – "shahada" sau crezul musulman: "Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este profetul său".

Autorul luării de ostatici "a încercat să dea acţiunilor sale acoperirea" organizaţiei Statul Islamic, a adăugat premierul, salutând acţiunile forţelor de ordine faţă de "acest contact cu terorismul".

Născut în Iran, Man Haron Monis, în vârstă de 50 de ani, a sosit în Australia, în 1996, în calitate de refugiat.

El era eliberat pe cauţiune, în pofida mai multor fapte de violenţă, inclusiv complicitate la asasinarea soţiei sale. Ministrul Justiţiei din New South Wales Brad Hazzard a recunoscut că acest lucru relevă probleme grave.

"Cerem serviciilor federale şi statului să analizeze îndeaproape motivele pentru care a trecut prin ochiul plasei", a spus el.

Steagurile erau în bernă în tot statul New South Wales. Reprezentanţi ai comunităţii musulmane, care au condamnat ferm luarea de ostatici, au participat la omagiul adus victimelor.

Martin Place este centrul financiar al oraşului Sydney, în care se află numeroase administraţii, inclusiv biroul premierului New South Wales Mike Baird şi sediul Băncii centrale.