Conform Biroului australian de statistici, este cea mai rapidă contracţie înregistrată vreodată într-un trimestru în ţară, după ce a cunoscut 30 de ani de creştere continuă, depăşind-o pe cea declanşată de criza financiară din 2008.

O ţară intră în recesiune când se înregistrează două trimestre negative, iar economia australiană a scăzut cu 0,3% în primul trimestru.

Măsură strictă în Australia

Conform celor spuse de premierul australian Scott Morrison, vaccinarea împotriva noului coronavirus ar trebui să devină obligatorie în Australia. Acesta a subliniat că excepţie ar trebui să facă numai persoanele cu anumite probleme medicale.

Potrivit celor spuse de liderul conservator, ţara sa s-a asigurat că va obţine vaccinul „promiţător” pe care grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca îl dezvoltă cu Universitatea Oxford din Regatul Unit, explicând că Australia îl va fabrica şi va distribui gratuit populaţiei.

Scott Morrison a apreciat miercuri că vaccinarea „ar trebui să fie obligatorie, în măsura a ceea ce poate fi obligatoriu”. ”Există întotdeauna exceptări de la vaccinare, din motive medicale, însă acest motiv ar trebui să fie singurul”, a declarat Morrison la postul de la radio 3AW din Melbournel.

Anticipând criticile mişcării antivaccin, acesta a afirmat că mizele sunt prea mari pentru a permite bolii să continue să se răspândească neîngrădită.

„Vorbim despre o pandemie care a distrus economia mondială şi a provocat sute de mii de morţi în lumea întreagă”, a spus el, precizând că deocamdată guvernul nu a luat nicio decizie asupra vaccinării.

Guvernul australian estimează că ar trebui ca 95% din populaţie să fie imunizată pentru a eradica virusul.

„Trebuie să venim cu cel mai amplu răspuns pentru ca Australia să reintre în normal”, a declarat Morrison.

Vaccinarea împotriva mai multor boli, precum poliomielita sau tetanosul, este obligatorie înainte de începerea şcolii în Australia, însă dezbaterea este una de amploare, unii văzând în această obligativitate o negare a libertăţilor personale, iar grupările antivaccin răspândesc online teorii ale conspiraţiei şi acuzaţii de dezinformare cu privire la riscuri.

Vaccinul Universităţii Oxford este unul dintre cele cinci vaccinuri aflate în prezent în faza trei de testare. Cercetătorii speră că vor avea rezultate până la sfârşitul acestui an.

Australia este una dintre ţările care a reuşit să controleze mai bine epidemia de coronavirus, înainte să înregistreze o creştere marcantă a contaminărilor în statul Victoria. Autorităţile au impus interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi închiderea magazinelor neesenţiale până pe 13 septembrie la Melbourne, al doilea oraş al ţării, acestea fiind măsurile cele mai restrictive luate de la începutul pandemiei.

Numărul total de contaminări cu noul tip de coronavirus este în Australia de 24.000, dintre care 438 de decese, la o populaţie de circa 25 de milioane de locuitori.