Aleksandr Lukașenko a dat vestea că Belarus și Rusia lucrează împreună la crearea unei grupări comune de sateliți. Aceasta va fi folosită în scopuri militare, potrivit spuselor acestuia.

Lukașenko și Putin vor să cucerească spațiul

Mai mult, președintele Belarusului a mai dezvăluit că în viitorul apropiat plănuiesc chiar să trimită propriul cosmonaut în spațiu. Acesta a spus că țara sa este pregătită să colaboreze cu Rusia în vederea creării unei grupări de sateliți care va putea fi folosită în scopuri militare.

„Suntem gata nu doar să lansăm pe cineva în spațiu, să ne lansăm propriul cosmonaut. Îl vom trimite în spațiu în viitorul apropiat. Noi producem aparate cosmice. Republica Belarus și Rusia sunt gata să creeze o grupare comună în Spațiu – grupare de aparate cosmice”, a declarat Aleksandr Lukașenko, citat de BelTA, în cadrul unei întâlniri cu angajații Corporației Naționale de Biotehnologie din Republica Belarus, potrivit Rador.

Lukașenko a mai dezvăluit că au deja un satelit care urmărește un obiect de 35 de centimetri la o înălțime de 500- 600 de kilometri, ceea ce reprezintă pași uriași în domeniu.

„Astăzi noi avem un satelit care urmărește un obiect de 35 de centimetri de la o înălțime de 500 -600 de kilometri. De aceea facem în acest domeniu pași colosali”, a mai spus președintele Belarusului.

Ucraina spune că Belarusul nu a intra în război cu trupe

Moscova s-a bazat pe sprijinul Minskului de când a început invazia din Ucraina în februarie, folosind granițele sale pentru a desfășura mii de trupe, lansând rachete din spațiul aerian belarus și regrupându-și forțele după ce au fost forțate să se retragă din regiunile nordice din Ucraina.

Cu toate acestea, președintele belarus Alexander Lukașenko, un aliat înfocat al președintelui rus Vladimir Putin, nu și-a desfășurat încă trupele în Ucraina.

Oficialii occidentali din domeniul apărării monitorizează de luni de zile planurile militare ale lui Lukașenko, care a staționat trupe alături de forțele rusești la granița comună dintre Ucraina și Belarus.

Cu toate acestea, Kievul a declarat în repetate rânduri că nu crede că Minskul va intra pe deplin în război alături de Moscova prin lansarea de trupe invadatoare.