Mirela Călugăreanu, preşedintele ANAF a anunţat renunțarea la ideea privind trimiterea de notificări viitorilor miri.

Anul trecut, ANAF a trimis peste o mie de notificări tinerilor proaspăt căsătoriţi. Dacă aceștia nu completau notificarea cu toate detaliile, atunci erau informaţi că riscă să primească amendă între 2.000 mii şi 5.000 mii de lei.

Documentul prin care tinerii căsătoriți erau somați era următorul:

“Va solicitam informatii despre persoane fizice/Intreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Intreprinderi Familiale/ Societati Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile econoimice sau juridice pe care le-ati avut cu ocazia evenimentelor prijeluite de celebrarea casatoriei civile si religioase. In sensul celor de mai sus, completati delcaratia alaturata, cu privire la persoane/ societati/ nr telefon/ adrese identificare/ intermediari/ orice alte date pe care le cunoasteti/ detineti privind: formatie muzicala; locatie eveniment; servicii foto-video;”

 

Schimbarea strategiei

În prezent, ANAF a hotărât să schimbe complet strategia. Astfel, va fi creat un Departament de risc pentru contribuabili în care va fi decis cine va fi controlat de inspectori.

”Acţiunile ANAF sunt orientate pe baza acţiunilor de risc. Analizele de risc pun în evidenă sumele care nu sunt declarate, iar odinea în care vom inteveni, indiferent de domeniul de activitate, îl prezintă riscul fiscal. Este importantă înfiinţarea unui Departament de analiză de risc. De fapt, acest departament este chei reformării administraţiei fiscale. Asta înseamnă că nu vor mai fi verificaţi decât contribuablii care prezintă risc fiscal ridicat pentru administraţia fiscala din România”, a declarat Mirela Călugăreanu, preşedintele ANAF.