Vești importante de pe piața energiei. ANRE investighează 26 de companii din energie pentru manipularea pieței. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) investighează 26 de companii energetice pentru manipularea pieței, iar amenzile vor fi între 5 și 10% din cifra lor de afaceri.

Anunțul a fost făcut de Dumitru Chiriță, președintele ANRE. El a fost audiat în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind prețurile energiei.

„Este destul de dificil să faci investigații în această zonă, dar avem aparatură care ne permite să facem clonare de date și informații din sistemele electronice ale operatorilor. Este o dotare luată din Statele Unite, pentru care din șase în șase luni trebuie să semnez o declarație că nu o folosesc decât în scopul pentru care am achiziționat-o”, a explicat președintele ANRE.

Avem 26 de operatori economici în investigație

Șeful Autorității Naționale de Reglementare în Energie a precizat că datele au caracter confidențial și le va pune la dispoziție doar comisiei de anchetă. El a spus, însă, ce s-a constatat până în acest moment. Trebuie subliniat că până în acest moment sancțiunile aplicate companiilor au fost simbolioce. De acum înainte, însă, șeful ANRE a promis amenzi usturătoare pentru încălcarea legii.

„Avem 26 de operatori economici în investigație pentru manipularea pieței. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeași cantitate la prețuri crescute. Și, prin această formulă de manipulare a pieței, prețul crește”, a arătat Chiriță, potrivit Agerpres.

Până acum, amenzile au fost simbolice, dar de acum înainte se va aplica legea care prevede aplicarea unor amenzi între 5 și 10% din cifra de afaceri, a mai precizat Chiriță.

Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a mai spus, an terior, în timpul audierilor din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei, că prețul pentru energia electrică ar scădea dacă ar fi eliminate certificatele verzi și contribuția de cogenerare.