Vești de ultimă oră pentru cei care vor să călătorească în Franța în următoarea perioadă. În ultimele zile a fost depistată prezența unei microalge toxice pe plajele din sud-vestul Franței, aproape de granița cu Spania.

Potrivit 20minutes.fr, autoritățile au decis închiderea plajelor, dar și interzicerea scăldatului, microalga fiind cunoscută pentru că provoacă probleme respiratorii, tuse și greață, simptome asociate și cu infecția cu coronavirus.

Astfe, în cursul zilei de luni, plajele din orașele Biarritz, Bidart et Saint-Jean-de-Luz au fost închise. Totodată, în urma analizelor făcute de Agenţia Regională pentru Sănătate, s-a stabilit că este vorba despre Ostreopsis siamensis, microalgă înrudită cu Ostreopsis ovata, însă mai puțin toxică.

Amintim faptul că această microalgă a fost identificată în trecut și în Marea Mediterană, însă este pentru prima dată când este depistată în Biarritz, după cum au precizat, luni, reprezentanții primăriei orașului.

Cât de periculoasă este microalga

În ceea ce privește pericolul acesteia, sursa citată precizează că microalga este toxică atât pentru mediu, cât și pentru om și provoacă simptome precum tulburările respiratorii, frisoane, tuse, mâncărimi ale ochilor, greață și uneori febră.

Trebuie subliniat faptul că simptomele sunt similare cu cele ale gripei sau ale noului coronavirus, motiv pentru care oamenii care au frecventat zonele afectate sunt sfătuiți ca la primul semn să se testeze anti-COVID, iar dacă rezultatul este negativ, să se adreseze medicului.

Emmanuel Alzuri, primarul localităţii Bidart şi responsabil cu litoralul din regiune susține că simptomele provocate de infecție sunt ușoare și trec de la sine. La rândul său, Marc Valmassoni, responsabil din cadrul programului pentru calitatea apei al organizaţiei Surfrider Foundation susține că microalga se fixează atât pe pietre, cât și pe alte alge și poate fi transportată chiar șid e vânt.

„Microalga se fixează pe pietre, pe alte alge și se găsește atât în apă, cât și la suprafață, iar „citotoxina pe care o conţine poate fi transportată şi de vânt”, a explicat Marc Valmassoni.

În același timp, specialiștii susțin că înmulțirea acestor microalge pe seama încălzirii globale, în condițiile în care acestea se găseau înainte doar în apele tropicale. Trebuie amintit faptul că autoritățile franceze au decis redeschiderea plajelor, începând de luni sau marți, însă situația este în continuare monitorizată de experți, nefiind excluse noi restricții.