În California, mulți americani cumpără deja aceste dispozitive care nu sunt deloc ieftine. Tehnologia lor este asemănătoare funcționării aparatelor de aer condiționat, care elimină apa rezultată prin condens, după care este filtrată pentru a fi bună de băut.

„Motto-ul nostru este că apa din aer nu este magie, este știință! Și chiar asta facem cu aceste mașinării”, a spus Ted Bowman, inginer de proiectare la Tsunami Products, potrivit Voice of America.

Sistemul este unul dintre multele dezvoltate în ultimii ani pentru a extrage apa din umiditate. Alte invenții includ plase, panouri solare și containere de transport care adună umezeala din aer.

Utilajele companiei lui Bowman, fabricate pentru a fi utilizate la case, birouri, ferme și în alte clădiri, dezumidifică aerul și, realizând acest lucru, generează apă potabilă.

Cum funcționează tehnologia

Tehnologia funcționează deosebit de bine în regiunile cu ceață și, în funcție de dimensiune, poate produce între 900 și 8.600 litri de apă pe zi. De asemenea, mașinăriile funcționează eficientîn orice zonă cu umiditate ridicată, inclusiv pe coasta Californiei.

Dar nu sunt ieftine, prețurile lor fiind cuprinse între 30.000 și 200.000 de dolari.

Cu toate acestea, în California, unde locuitorii trebuie să economisească apa după ce una din cele mai grave secete din istoria recentă a epuizat rezervoarele, mulți le cumpără pentru a-și satisface nevoia de apă.

Pe lângă prețul ridicat, mașinăria necesită și o cantitate semnificativă de energie.

Experții consideră că tehnologia poate avea sens pentru proprietarii de case, în special în zonele rurale. Dar aceasta nu reprezintă o soluție practică pentru probleme mari ale aprovizionării cu apă așa cum e cazul Californiei.