Orientul Mijlociu fierbe din nou: Israelul a anunţat că este gata de război!

Se anunţă măcel în Orientul Mijlociu! Israelul e gata să atace Iranul

Este vorba despre un conflict militar între Israel şi Iran. Yair Lapid, ministrul israelian de Externe, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Washington, că Israelul “îşi rezervă dreptul” de a recurge la forţă împotriva Iranului, pentru a stopa Teheranul din cursa de înarmare nucleară.

“Secretarul de stat Blinken şi cu mine suntem copii supravieţuitori ai Holocaustului. Noi ştim că există momente în care naţiunile trebuie să recurgă la forţă pentru a proteja lumea împotriva Răului”, a declarat, miercuri, Yair Lapid, potrivit agenţiei AFP.

“Israelul îşi rezervă dreptul de a acţiona în orice moment. (…) Nu intenţionăm să lăsăm Iranul să devină putere nucleară. (…)

Dacă diplomaţia va eşua, vom avea pe masă alte opţiuni. Trebuie să acţionăm, este dreptul nostru şi responsabilitatea noastră. Iranul a semnalat public că vrea distrugerea Israelului. Nu intenţionăm să permitem acest lucru”, a mai precizat ministrul de Externe.

Care este poziţia americanilor în acest caz?

Yair Lapid s-a întâlnit în capitala SUA cu secretarul de stat american, Antony Blinken. În conferinţa comună pe care au susţinut-o cei doi, şeful diplomaţiei americane a explicat şi el că timpul se scurge rapid pentru Iran.

“Ne apropiem de punctul în care o revenire la Acordul atomic nu va mai reduce beneficiile tratatului”, a declarat Blinken. El a denunţat activităţile iraniene de purificare a uraniului şi a avertizat că, deşi SUA este adepta diplomaţiei în această situaţie, “timpul se scurge rapid”.

“Noi suntem pregătiţi să recurgem la alte opţiuni dacă Iranul nu îşi schimbă direcţia”, a adăugat Antony Blinken.

Preşedintele SUA, Joe Biden, anunţa recent că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, dar numai dacă vor fi impuse şi clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a acestui stat.

Iranul a transmis că va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.