Fondul austriac de investiţii Atrium European Real Estate a anunţat că ia în calcul amânarea construcţiei mall-ului din Constanţa, investiţie de peste 100 milioane euro, programată pentru anul viitor, din cauza instabilităţii economice şi politice, deşi are finanţare pentru circa 60% din costuri şi chiriaşi pentru peste 60% din spaţii.

„La nivelul bordului există scepticism faţă de România în pofida succesului avut de proiectul din Bucureşti. Există în regiune oportunităţi foarte bune de achiziţii de portofolii şi dacă un centru deja existent, consolidat aduce un randament mai bun, în condiţiile actuale nu mai investeşti în începerea altuia nou”, a declarat Bogdan Dancău, managing director în cadrul firmei.

Atrium European Real Estate a finalizat în luna aprilie galeria comercială a proiectului Militari Shopping din Bucureşti, în urma unei investiţii de 75 milioane de euro.

„Conducerea companiei va decide până la sfârşitul anului dacă va începe construcţia (pentru mall-ul din Constanţa n. red) în primăvara anului viitor sau dacă va fi amânată pentru o altă dată”, a adăugat Dancău.

El a menţionat că Atrium a cerut oferte de la firmele de construcţii pentru a vedea în ce măsură costul de construcţie va fi acoperit de finanţare şi de asemenea, este în proces de reconfirmare a chiriaşilor pentru care sunt semnate deja contracte de închiriere. Printre chiriaşi se numără C&A, Humanic, Diechmann şi alţi retaileri prezenţi în cadrul proiectului din Capitală.

Un nou magazin în Militari

În ceea ce priveşte proiectul din Bucureşti, Dancău a menţionat că la sfârşitul lunii noiembrie va fi finalizată construcţia unui nou magazin în cadrul parcului de retail, cu o suprafaţă închiriabilă de 1.800 de metri pătraţi, unde va fi deschis al doilea magazin din România din reţeaua de fashion Kiabi.

„De asemenea, construim o parcare subterană de 500-600 de locuri de parcare, care se vor adăuga la cele 2.000 deja existente. Este posibil să mai construim alte două spaţii, doar pentru a le avea ulterior, fără să le amenajăm, unde ţintim să aducem alţi retaileri internaţionali puternici. Investiţia pentru extindere se va ridica în total la cinci milioane de euro”, a apreciat reprezentantul Atrium.

Nu s-au redus chiriile în Militari

Pe de altă parte, Dancău a susţin că o parte dintre retaileri au solicitat reducerea chiriilor, dar că deocamdată nu a dat niciun fel de discount.

„Am tratat diferenţiat fiecare retailer pentru că nu vreau să subvenţionez incompetenţa unora care au deschis anul trecut 20 de magazine, iar anul acesta au închis 15. Până acum n-am acordat reduceri de chirii, dar în 2010 va fi inevitabil, dar doar pe perioade limitate, nu mai mari de şase luni. Deocamdată am ajutat unii retaileri prin acceptarea unor întârzieri la plată”, a explicat Dancău.

„Aradul a fost supra-apreciat“

Atrium mai deţine un teren în Arad, unde cel mai probabil va fi construit un parc comercial, asemănător celui din Bucureşti.

„Potenţialul oraşului Arad a fost supra-apreciat. Nu vrem să renuţăm la proiectul de aici, dar singurul model care are raţiune economică este cel de parc comercial”, a mai spus Dancău.

Compania a intrat pe piaţa locală în 2004, când a plătit 20 milioane de euro pentru terenul de 20 de hectare din Militari, pe care se afla un magazin Praktiker şi o unitate Domo. Anul trecut a fost inaugurat hipermarketul Auchan, iar în acest an galeria comercială.

Atrium European Real Estate este deţinută de grupul israelian Gazit-Globe şi Citibank, care au fost atrase anul trecut în acţionariatul firmei controlată până atunci de familie austriacă Meinl.

SURSA: Mediafax