Doctorul Bruce Aylward, cel care a condus echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a evaluat situaţia din China în luna februarie, atrage atenţia că una dintre măsurile folosite de majoritatea ţărilor în încercarea de a stopa coronavirusul „nu ajută”.

Reprezentantul OMS se referă la măsura limitării călătoriilor: „În general nu sunt parte din arsenalul pe care să îl foloseşti într-un astfel de caz”, a declarat doctorul. El spune că cele mai eficiente măsuri care pot fi luate sunt respectarea recomandărilor făcute de specialişti şi depistarea cazurilor.

„Ceea ce am descoperit, ca principiu destul de robust, este că nu ajută să restricţionezi mobilitatea (…) Ceea ce interesează cu adevărat este unde se află virusul. Virusurile la pacienţi, virusurile la contacţii apropiaţi”, a explicat Bruce Aylward, scrie adevarul.ro.

OMS a catalogat pe 11 martie criza coronavirusului drept pandemie

Declaraţiile reprezentantului OMS vin la o zi după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei, a catalogat criza coronavirusului drept pandemie.

OMS a prezentat, pe site-ul său, numele noului coronavirus şi al bolii pe care o provoacă, pentru a evita orice confuzii. Astfel, denumirea oficială pentru noul coronavirus este SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 – sindrom sever respirator acut coronavirus 2), iar denumirea pentru boala pe care o provoacă este COVID-19.

Virusurile şi bolile pe care le pot declanşa au deseori nume diferite. Spre exemplu, virusul HIV este virusul care declanşează SIDA.