Timp de o săptămână, Grecia se află sub atenționare de cod roșu de caniculă, între 20 și 27 iulie.

Valul de căldură extremă care va afecta întreaga Grecie, însoţit de vântul puternic, va menţine gradul de risc în ceea ce priveşte producerea incendiilor de vegetaţie, context în care Ministerul pentru Crize Climatice şi Protecţia Cetăţeanului elen a emis un nou avertisment privind nivelul ridicat al pericolului apariţiei focarelor de incendiu (gradul 4 din 5), informează MAE.

MAE le reaminteşte cetăţenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu.

Numerele de telefon de urgență şi adresele la care pot apela românii ce au nevoie de asistenţă

Cetăţenii români aflaţi în Republica Elenă care observă producerea unui incendiu pot anunţa imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgenţă) sau 199 (serviciul de pompieri).

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web https://atena.mae.ro, https://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”.

Grecia a cerut ajutor european

Grecia, care se confruntă mai devreme decât de obicei cu incendii masive de vegetație, cere ajutorul Uniunii Europene. Singurii pompieri care îi ajută în aceste momente pe cei greci sunt veniți din România și din Malta.

Franța și Italia au trimis patru avioane utilitare. Este nevoie însă de mai mulți pompieri și din alte state, spune guvernul elen și de mai multe ajutoare. În apropiere de Atena, flăcările de cinci metri înălțime au forțat autoritățile să evacueze mai multe case și o mănăstire.

Cele mai mari probleme sunt în regiunile din jurul Atenei: incendii mari la doar câțiva kilometri de periferii – și la nord, și la sud de capitala greacă. Pădurile de pe dealurile din jurul localității Mandra, aflată la doar 20 de kilometri de centrul Atenei, s-au aprins de la temperaturile mari și de la secetă.

Localnicii evacuați din casele amenințate de incendii privesc acum, din locuri sigure, elicopterele de pompieri care aruncă apă peste flăcări. Un grup de maici, pe care polițiștii le-au evacuat din mănăstire, s-au rugat înainte să plece.