Atenție mare la această zi pe care specialiștii au stabilit-o ca fiind cea mai deprimantă din an și în care se pot întâmpla multe lucruri, mai ales că există o tendință de a se exagera tot.

Cea mai deprimantă zi din an este pe 20 ianuarie, în a treia zi de luni din luna. Denumită Blue Monday, această zi este extrem de importantă, mai ales că există un  risc major suicidar.

Potrivit analizelor făcute de specialiști, care au realizat o formulă de calcul pentru a stabili care este cea mai depresivă zi din an, există mai mulți factori care au condus la această concluzie.

Concluziile specialiștilor

În primul rând este vorba de sărbătorile de iarnă și de vacanțele care tocmai s-au termina. Urmează apoi probleme financiare din prima lună a anului după ce l-a sfârșitul anului marea majoritate a oamenilor au cheltuit mai mulți bani pe cadouri și ieșiri.

Nu în ultimul rând, vremea mohorâtă își pune și ea amprenta asupra stării de spirit. La toate acestea se adaugă și faptul că ziua de luni, care reprezintă începutul unei noi săptămâni, nu este deloc preferata noastră.

Calculul și formula care a stat la baza stabilirii celei mai deprimante zi a fost realizată de un cercetător/psiholog din Marea Britanie în 2005.

Medicii recomandă aceste lucruri

Astfel, Blue Monday sau 20 ianuarie este considerată de psihologi drept cea mai deprimantă zi din an, cu risc major suicidar.

Pentru evitarea unor gesturi suicidare, mai ales pentru persoanele vulnerabile, medicii recomandă evitarea stresului, asigurarea unui climat psihoprotectiv, asigurarea unei activități fizice în aer liber și consultul psihologic la cei care se remarcă modificări comportamentale.