Cei care vând telefoane mobile care nu au o anumită funcție riscă amenzi de până la 100.000 lei. Este vorba despre un proiect de ordonanță care interzice comercializarea de astfel de dispozitive dacă nu au toate funcțiile obligatorii.

Telefoanele mobile care nu au funcția de a primi mesajele RO-ALERT nu se vor mai putea vinde pe piață. RO-ALERT este acel mesaj pe care îl primim pe telefon prin care suntem informați sau avertizați cu privire la o situație de urgență care se petrece în țară, cum ar fi fenomene meteo periculoase, cutremure, etc.

Cei care nu respectă aceste obligații riscă să primească amenzi între 5.000 și 100.000 lei.

Comercianții de telefoane mobile vor fi obligați de acum să îndeplinească mai multe obligații, după cum prevede textul ordonanței redat de Profit.ro.

(1) Operatorii economici care comercializează telefoane mobile au obligația de a furniza și a menține pe paginile web proprii, cât și la punctele de vânzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informații privind:
a) capabilitățile de recepționare a mesajelor RO-ALERT;
b) modalitățile de activare a acestor facilități pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat.
(2)Informațiile menționate la alin.(1) se transmit și Serviciului de Telecomunicații Speciale în vederea publicării în portalul web RO-ALERT.

Pentru a deveni lege și pentru a se pune în practică, ordonanța trebuie să fie aprobată de Guvern și publicată mai apui în MO.