Atac cibernetic la Bruxelles. Parlamentul European a fost ținta hackerilor

Atac cibernetic la Bruxelles. Potrivit unui email din interiorul instituției, Comisia de Apărare din Parlamentul European a fost afectată de un atac de piraterie telefonică. Un program de tip spyware a fost detectat în timpul unei inspecții de rutină pe un telefon mobil al unui membru al comisiei.

În rândul membrilor Comisiei de Apărare se regăsesc și numele lui Traian Băsescu și Claudiu Manda. Miercuri, Parlamentul European a solicitat tuturor membrilor Subcomisiei pentru Apărare (SEDE) să-și verifice telefoanele în căutarea oricăror programe de spionaj, în urma descoperirii unor indicii de hacking pe două dispozitive, conform informațiilor furnizate de Politico. 

Nu s-a oferit încă nicio precizare din partea reprezentanților Parlamentului European cu privire la identificarea eventuală a programelor spyware și pe alte dispozitive.

Potrivit unui e-mail intern, membrii și personalul din cadrul Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) a Parlamentului European au fost afectați de instrumente software de supraveghere intruzivă pe dispozitivele lor mobile.

În lumina situației geopolitice actuale și ținând cont de importanța dosarelor urmărite de către Subcomisia pentru Securitate și Apărare, se acordă o atenție deosebită dispozitivelor membrilor acestei subcomisii, aflăm dintr-un comunicat oficial.

Parlamentul European
Parlamentul European / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Telefoanele eurodeputaţilor din SEDE au fost verificate

Conform unui e-mail consultat de Politico, toți europarlamentarii din Subcomisia pentru Securitate și Apărare au primit recomandarea să își predea telefoanele la departamentul IT al instituției pentru a fi supuse verificării în vederea detectării oricărui software de supraveghere.

Înaintea alegerilor europene din luna iunie, Parlamentul European este într-o stare de alertă maximă în fața amenințărilor de atacuri cibernetice și interferențe străine.

În luna decembrie, Politico a raportat că o evaluare internă a scos la iveală faptul că securitatea cibernetică a instituției nu a atins încă standardele industriale. Parlamentul European nu este complet pregătit pentru nivelul de amenințare reprezentat de hackerii susținuți de state și alte grupuri de risc.

atac cibernetic, haker, hakeri
Atac cibernetic / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Problema a fost descoperită în cadrul unei verificări de rutină

În cursul zilei de marți, un membru al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare a efectuat un control de rutină. Acesta a condus la descoperirea unor indicii de software de supraveghere pe mobilul său.

Potrivit declarației europarlamentarului respectiv, furnizate pentru Politico, nu se știe de ce acesta a fost vizat de un software de hacking.

Într-un comunicat, Delphine Colard, adjunctul purtătorului de cuvânt al Parlamentului, a menționat că urmele descoperite în două telefoane au fost motivele care au condus la trimiterea e-mailului prin care li s-a cerut membrilor să-și verifice telefoanele.

Noile informații vin în urma unor incidente anterioare în care alți membri ai Parlamentului European au fost afectați de programe de spionaj.

Într-un comunicat, se menționează că Serviciul IT al Parlamentului a introdus în aprilie anul trecut un sistem de verificare a telefoanelor membrilor pentru detectarea spyware-ului. Conform aceleiași comunicări, sistemul a efectuat sute de operațiuni de la lansarea programului.