"Asociaţia Procurorilor vede un raport obiectiv, dar un raport obiectiv care consemnează şi arată o serie de regrese şi care accentuează pe faptul că pot fi redeschise o serie întreagă de capitole. Este evident că nu este un raport care să ne bucure, dimpotrivă, trebuie să ne responsabilizeze în continuare, dar cred că trebuie să ne responsabilizeze pe toţi, toţi actorii implicaţi în îndeplinirea acestor condiţionalităţi. Trebuie să revenim la un dialog corect şi la un dialog în favoarea României în final. Nu este deloc un raport pozitiv, dimpotrivă, faptul că se discută în mod foarte clar şi se spune în mod expres faptul că este posibil să se redeschidă o serie de capitole pentru care România a muncit foarte mult este de natură chiar să ne îngrijoreze. (…) În primul rând, cele mai mari ameninţări consemnate în raport sunt atacurile la adresa independenţei sistemului judiciar, inclusiv prin propuneri de modificare a diferitelor legi, fac referire la Ordonanţa 13 şi la cele două propuneri de modificare a legilor Justiţiei care sunt indicate în raport", a declarat Bogdan Gabor la sediul CSM.

El a făcut referire şi la Raportul de evaluare definitiv al Comitetului Naţiunilor Unite Pentru Drepturile Omului, publicat tot miercuri, în care se face trimitere la atacurile directe adresate lui Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi.

"Tot ieri a fost publicat Raportul de evaluare definitiv al Comitetului Naţiunilor Unite Pentru Drepturile Omului, în care consemnează aceleaşi atacuri la sistemul judiciar care pot afecta democraţia din România. Mai mult, fac trimitere la atacurile directe adresate magistraţilor, asupra sistemului judiciar, dar şi în mod direct procurorului general al României (Augustin Lazăr – n.r.) şi procurorului-şef al DNA (Laura Codruţa Kovesi – n.r.), ceea ce pot slăbi lupta anticorupţie", a precizat Gabor.

Procurorul a adăugat că aspectele care ţin în primul rând de afectarea independenţei sistemului judiciar, care ţin de atacurile concertate în special asupra procurorilor, mai ales a celor anticorupţie, atacurile îndreptate asupra CSM sunt, din punctul de vedere al Asociaţiei, aspecte care fac reversibilă reforma Justiţiei.

Întrebat dacă, în cazul în care legile Justiţiei vor fi modificate aşa cum sunt discutate în Parlament, procurorii vor fi subordonaţi politicienilor, Gabor a răspuns: "Există acest risc".