Primul semn ca lucrurile s-au schimbat a aparut la inceputul lui ianuarie, atunci cand sucursalele teritoriale ale firmelor de asigurari au inceput sa ceara de la centru din ce in ce mai multe tipizate de asigurari medicale pentru calatorii in strainatate. Era prematur insa de tras o concluzie atunci. Acum cand exista cifre, se pot face si comparatii. Daca in ianuarie 2001, Omniasig incasa 1,72 miliarde lei din asigurari medicale, in aceeasi perioada a anului in curs cifrele arata 6,068 miliarde lei, adica o crestere de peste 300%. Chiar scazand inflatia, cresterea ramane semnificativa.
„In februarie, trendul a ramas acelasi si nu cred ca cererea de asigurare se va diminua semnificativ, pentru ca interesul pentru deplasari va exista si in perioada care urmeaza”, declara Bogdan Tudor, director in cadrul Omniasig. Cazul Omniasig nu este singular. Toate companiile care au in portofoliu acest tip de asigurare si-au sporit incasarile ca urmare a eliminarii obligativitatii vizelor.
De la 1,05 miliarde incasate in ianuarie 2001 si 1,08 miliarde in februarie acelasi an, Allianz Tiriac Asigurari a ajuns in aceleasi luni ale anului in curs la incasari de 4,8 miliarde lei, respectiv 4,9 miliarde lei. „Cu profitabilitatea suntem insa la limita, declara Cristian Constantinescu, directorul general al companiei. Primul an e bun si frumos pentru toata lumea care incaseaza,dar plata daunelor se va resimti anul viitor”, adauga Constantinescu.
Nu in ultimul rand, reprezentantii Roumanie Assurance International, una din firmele la care asigurarile medicale ocupa o buna parte din portofoliu afirma ca in prima luna a acestui an au incasat de patru ori mai mult decat in ianuarie 2001. „Ulterior cererile s-au mai redus dar au ramas la un nivel ridicat fata de anul trecut”, spune Mihai Statie, director adjunct la Roumanie Assurance.
In ce priveste repartitia zonala a cererilor, prin anularea vizelor interesul pentru astfel de polite a inceput sa dispara treptat din zona consulatelor si ambasadelor, mutandu-se la punctele de frontiera. Capitala a ramas totusi orasul cu cele mai multe cereri de asigurari medicale. Un procentaj de 25% din incasarile Allianz si 18% din cele ale Omniasig provin din Bucuresti, iar in topul vanzarilor se situeaza in ordine orasele din vestul tarii, Sibiu, Timisoara, Arad, Oradea.
Nu in ultimul rand, trebuie spus ca fata de anul precedent, s-au dublat sau chiar triplat vanzarile prin intermediul agentiilor de turism, cei care parasesc tara preferand sa-si cumpere documentele de calatorie si asigurarea din acelasi loc.
In ce priveste preturile, calculate in valuta, acestea n-au crescut fata de anul trecut. O asigurare medicala pentru spatiul Schengen costa in medie 300 – 350.000 lei, dar la granita exista companii care vand polite si la o treime din pret. Printre ele se numara si liderul pietei, Asirom. „In 1997, cand am introdus aceasta forma de asigurare, nu am dispus de date statistice referitoare la frecventa producerii riscului, costuri de administratie si contractare etc. Pe masura ce ne-am creat propria baza de date statistice a fost posibil sa reajustam tarifele de prima”, declara presedinta Asirom Angela Toncescu.
Pornind de la structura ocupationala a persoanelor care pleaca in strainatate (cei mai multi fiind in cautarea unui loc de munca) companiile de asigurari au devenit preocupate de diversificarea ofertei de asigurari medicale. „Asigurarea medicala acopera doar situatiile de urgenta, dar exista cereri din ce in ce mai mari din partea celor care isi cauta un loc de munca in afara tarii, pentru asigurari de accidente. Probabil ca in scurt timp, companiile vor scoate pe piata o varianta care imbina asigurarea medicala clasica cu cea de accidente. Si noi lucram la un astfel de proiect”, declara Bogdan Tudor.
Chiar daca in martie si aprilie asiguratorii se asteapta la usoare scaderi ale incasarilor din polite de calatorii in strainatate, ei spera ca o data cu inceperea sezonului estival, afacerile cu astfel de asigurari sa creasca din nou, depasind chiar lunile ianuarie si februarie. Mai mult decat, atat sunt posibile chiar modificari la nivel legislativ. „S-ar putea sa apara in curand conventii reciproce intre Romania si alte tari, in urma carora turistii romani sa nu mai fie obligati sa prezinte o asigurare medicala la granita, ei fiind asigurati direct in baza conventiei”, spune directorul Omniasig.    

Incasari din asigurari medicale

Compania    ian. 2001    febr. 2001    ian. 2002    febr. 2002
Allianz Tiriac    1,05 mld. lei    1,08 mld. lei    4,8 mld. lei    4,9 mld. lei
Omniasig    1,70 mld. lei            6,06 mld. lei
Ardaf        484 mil. lei            4,02 mld. lei
Roumanie Assurance    crestere de 4 ori in ianuarie 2002 comparativ cu ianuarie 2001
Sursa: companiile de asigurAri