Piaţa de brokeraj în asigurări a consemnat la finalul primelor nouă luni din 2022 un avans de 23% a veniturilor obţinute din activitatea de distribuţie a asigurărilor, până la peste 1,48 mld. lei, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, dintr-un total al veniturilor de circa 1,48 mld. lei, peste 64% din veniturile brokerilor au venit din distribuţia asigurărilor RCA şi Casco, iar raportat la veniturile doar din zona asigurărilor generale de 1,35 mld. lei, ponderea veniturilor obţinute din distribuţia asigurărilor auto ajunge la peste 70%.

La nivelul asigurărilor generale, Safety Broker a obţinut cel mai mare nivel al veniturilor din distribuţia asigurărilor pe acest segment, circa 78,9% venind din zona asigurărilor RCA şi Casco.

Primele 9 luni din 2022 au venit cu cel mai mare ritm de creştere a veniturilor companiilor de brokeraj în asigurări din ultimii cinci ani.

Băncile europene au revenit la nivelul profiturilor ridicate din 2017

Piaţa de brokeraj din România nu este singura piață financiară care o duce bine. Un raport citat de Bloomber arată că băncile europene au revenit la nivelul profiturilor ridicate din 2017.

Băncile europene se bucură de cele mai ridicate profituri de dinainte de criza financiară globală, beneficiind de pe urma majorărilor fără precedent de dobânzi, care au dus la creşterea veniturilor din creditare. Problema este cât poate dura această situaţie, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg.

Zece din cele mai mari bănci ale regiunii au raportat până acum majorarea veniturilor nete din creditare în 2022 cu 16%, la nivelul record de 120,8 miliarde de euro (131,6 miliarde de dolari), alimentând cele mai ridicate profituri ale lor din 2007, majorând dividendele şi răscumpărările de acţiuni. În condiţiile în care dobânzile ar urma să crească în continuare, directorii, de la Deutsche Bank AG şi până la Nordea Bank Abp, spun că vremurile bune nu s-au încheiat încă.

La prima vedere, băncile europene traversează o perioadă fastă: înăsprirea politicii monetare, menită să ţină sub control inflaţia, le permite să obţină mai mulţi bani de pe urma creditării, transmiţând în acelaşi timp doar o mică parte din majorările de dobânzi către depozite. Diferenţa dintre cele două este cunoscută ca venitul net din dobânzi, şi este în creştere. Totuşi, în acelaşi timp, ratele mai ridicate ale dobânzilor afectează companiile şi clienţii de retail, la fel ca şi inflaţia şi temerile privind recesiunea.

Aceste evoluţii evidenţiază perspectiva intrării în incapacitate de plată a multor firme şi o retragere a celor care fac împrumuturi masive, ceea ce ar putea afecta în viitor bilanţurile băncilor.