Acest lucru este de altfel prezentat și în Strategia energetică a României, care se află în curs de aprobare.

„Conform estimărilor Federației ACUE, rețelele de distribuție necesită un efort investiţional de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viață depășită, în vederea reducerii decalajelor față de media UE”, arată un comunicat transmis Capital.

Citeşte şi: Economia românească şi securitatea energetică, în pericol. Se anunţă noi falimente

Federaţia apreciază totodată că decizia Guvernului de creștere a ratei reglementate de rentabilitate (RRR) a capitalului investit „este un mesaj adresat operatorilor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale de a investi în rețele şi de a-și diversifica programele de investiții”.

Importanța sectorului de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale este evidenţiată şi de un studiu realizat de PWC, în 2018, care arată că acesta are o valoare adăugată brută în PIB de aproximativ 12,9 miliarde de lei (circa 2,8 miliarde de euro), ceea ce reprezintă 1,42% din PIB. De menţionat şi faptul că un loc de muncă în acest sector susține 3-4 alte locuri de muncă în economie.

„Pentru operatorii de transport și distribuție, realizarea investițiilor planificate reprezintă o preocupare permanentă de reducere a pierderilor tehnologice, de creștere a eficienței rețelelor și de îmbunătățire a performanței serviciilor de distribuție, toate în beneficiul clienților”, se menţionează în comunicat.

Citeşte şi: Anunț dezastruos despre prețul gazelor pe piața liberă. Ce sunt sfătuiți consumatorii casnici

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 28 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrica SA, Enel România, Engie România,Gaz Est, Transelectrica, WIEE, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2018 depășește 10 miliarde de euro. Companiile  membre susțin indirect alte câteva zeci de mii de locuri de muncă.