După două zile de violenţe între Armenia şi Azerbaidjan, un înalt oficial din Armenia vine cu o veste bună.

Armenia şi Azerbaidjan ar fi ajuns la o înţelegere. A fost anunţat un armistiţiu

Potrivit acestuia, un armistiţiu ar fi fost agreat cu ţara vecină, cele două state foste sovietice având o dispută veche de câteva decenii legată de regiunea Nagorno-Karabah, transmite agenţia Reuters.

Deocamdată, Azerbaidjanul nu a venit cu un anunţ similar cu privire la armistiţiu. Reamintim că, în ultimele zile, au avut cele mai violente confruntări între cele două state de după conflictul din 2020.

Acesta din urmă s-a încheiat după intervenţia Rusiei, care a adus 2.000 de membri ai trupelor de menţinere a păcii în regiune şi a intermediat acordul care a pus capăt conflictului sângeros din urmă cu doi ani, în care au murit sute de persoane.

La acest moment, secretarul Consiliului de Securitate din Armenia, Armen Grigorian, a declarat, pentru televiziunile armene: „Graţie implicării comunităţii internaţionale, s-a ajuns la un acord pentru încetarea focului”.

Anunţul său, preluat de agenţiile de presă ruse, mai precizează că armistiţiul a intrat în vigoare de câteva ore. Ministrul armean al Apărării declarase şi el, cu puţin timp înainte, că focurile de armă din zona de frontieră dintre cele doua ţări, s-au oprit.

Rusia, eforturi diplomatice pentru o soluţie paşnică. Vladimir Putin s-a implicat personal

Săptămâna aceasta, 105 soldaţi armeni ar fi fost ucişi în această nouă rundă de violenţe, a transmis Parlamentului preşedintele Armeniei, Nikol Pashinyan. La rândul său, Azerbaidjanul a raportat moartea a 50 de soldaţi în prima zi de lupte.

Armistiţiul la care ar fi ajuns acum cele două state vecine ar fi fost încheiat în urma eforturilor diplomatice depuse de Rusia, afirmă Grigori Karasin, un membru cu vechime al camerei superioare a Parlamentului de la Moscova, citat de agenţia RIA.

Vladimir Putin personal ar fi discutat cu preşedintele Nikol Pashinyan şi a făcut apel la calm după izbucnirea violenţelor de săptămâna aceasta. Preşedintele Armeniei, în adresa către Parlament, a subliniat că ţara sa a făcut apel la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia, pentru a ajuta la restabilirea integrităţii sale teritoriale.

„Dacă spunem că Azerbaidjanul a desfăşurat o agresiune împotriva Armeniei, înseamnă că au reuşit să preia controlul asupra unor teritorii”, a afirmat Nikol Pashinyan.

Un conflict pe scară largă ar risca să implice Rusia şi Turcia şi să destabilizeze un coridor important pentru conductele de petrol şi gaze, în contextul în care războiul din Ucraina afectează livrările de energie.