Transferul soldaților din Rusia în Kazahstan, realizat cu cel puţin 75 de avioane de transport militar

Totodată, generalul-maior Igor Konaşenkov a subliniat că acțiunea este realizată ca parte a „contingentului de pace” al Organizaţiei al Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară care reuneşte şase foste republici sovietice, conform efe.com

„Grupul aerian format din 70 de avioane Il-76 şi cinci An-124 transportă zi şi noapte unităţi ale contingentului rusesc din cadrul forţelor colective din cadrul OTSC în Kazahstan”, a declarat generalul Konaşenkov.

Dintre acestea, potrivit lui, nouă avioane Il-76 au aterizat pe aeroportul din Almatî, care fusese ocupat de protestatari timp de câteva ore în data de 5 ianuarie, iar în prezent nu primeşte zboruri civile.

Responsabilul militar de rang înalt a adăugat că avioanele Forţei ruse de transport militar transferă de asemenea în Kazahstan şi unităţile din Belarus, Tadjikistan, Armenia şi Kârgâzstan, toate ţări membre ale OTSC.

Intervenția Rusiei în Kazahstan

Rusia a decis anterior să se implice activ pentru a înăbuși revolta la nivelul întregii țări. Astfel, în cursul zilei de joi, țara condusă de Vladimir Putin a trimis mai mulți parașutiști pe teritoriul Kazahstanului.

Decizia Rusiei vine în contextul în care violențe mortale s-au răspândit în fostul stat sovietic controlat cu strictețe. Potrivit informațiilor transmise de autoritățile internaționale, polițiștii au fost nevoiți să ucidă zeci de protestatari în cel mai mare oraş al ţării, Almaty.

În același timp, la rândul ei, televiziunea de stat a anunțat că 13 membri ai forțelor de securitate au murit, dintre care doi au fost decapitați. Potrivit informațiilor făcute publice de jurnaliștii Reuters din Almaty, o reședință prezidențială, dar și biroul primarului au fost incendiate.

Totodată, în cursul după-amiezii de joi, aeroportul orașului, care cu o zi în urmă era ocupat de protestatari se află în prezent sub controlul personalului militar. amintim faptul că mai multe vehicule au fost incendiate pe mai multe străzi.

De asemenea, joi dimineață, mai multe vehicule blindate de transport de trupe și zeci de soldați intraseră în piața principală din Almaty, iar focuri de armă puteau fi auzite în timp ce trupele se apropiau de mulțime, conform informațiilor prezentate de jurnaliștii Reuters, prezenți la fața locului.

Câteva ore mai târziu, lucrurile s-au mai liniștit în piață, unde au mai rămas însă 200-300 de protestatari adunați, fără a mai exista trupe în jurul lor. Amintim faptul că situația a fost atât de castrofală încât internetul a fost închis în întreaga țară.