Ministerul Apărării Naționale (MApN) a dezvăluit recent planurile sale ambițioase de modernizare a forțelor armate printr-o serie de achiziții majore care se vor derula în următorii ani. Bugetul Apărării va aloca zeci de miliarde de dolari pentru a înnoi tehnica militară a Forțelor Terestre, Aeriene și Navale, transmite stirileprotv.ro.

MApN are în plan numeroase achiziții pentru următorii ani

Prin aceste achiziții strategice, România își propune să își consolideze capacitățile de apărare și să își modernizeze forțele armate, asigurându-se astfel că este pregătită să facă față provocărilor de securitate din regiune.

Unul dintre programele de înzestrare prioritare este achiziția de Mașini de Luptă ale Infanteriei (MLI). Ministerul Apărării va achiziționa aproape 300 de astfel de vehicule blindate pe șenile, cu un cost total de trei miliarde de euro. Aceste vehicule sunt esențiale pentru mobilitatea și protecția trupelor pe câmpul de luptă.

MApN derulează în prezent 27 de programe multianuale de înzestrare, cu o valoare totală de câteva zeci de miliarde de euro. Printre cele mai costisitoare achiziții se numără sistemele de apărare antiaeriană Patriot, în valoare de aproape patru miliarde de dolari. Livrarea ultimelor trei sisteme din cele șapte comandate este așteptată peste trei ani.

De asemenea, România va primi, în curând, primele trei sisteme de drone tactic-operative Watchkeeper din cele șapte contractate pentru o jumătate de miliard de euro. În plus, în acest an, a fost decisă achiziția a 22 de sisteme de mini drone, care vor fi livrate până în 2027, împreună cu trei sisteme de drone Bayraktar.

armata Romania
SURSA FOTO: Dreamstime

Anul trecut s-au cheltuit doar 1,6% din PIB pentru apărare

Potrivit MApN, forțele pentru Operații Speciale vor beneficia de aproape 100 de vehicule blindate americane de ultimă generație, care se vor adăuga celor 33 deja livrate. Această achiziție, în valoare de 100 de milioane de dolari, va asigura protecție ridicată și avantaj tactic pe câmpul de luptă.

Pe lista de achiziții viitoare se află 32 de avioane F35, 54 de tancuri Abrams, două elicoptere de luptă la suprafață H215M, obuziere și vehicule amfibii de asalt. Armata Română așteaptă și lansatoare de rachete HIMARS, peste 100 de transportoare blindate Piranha V, radare de supraveghere terestră, vânătoare de mine și sisteme de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune de tip MANPAD, totalizând 54 de sisteme cu 162 de rachete.

Oficial, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare, însă un raport al Alianței Nord Atlantice a arătat că, în realitate, sumele cheltuite anul trecut au reprezentat doar 1,6% din PIB.