Haos total în Irak. Sute de adepți ai unui influent cleric au campat în cursul zilei de duminică în interiorul Parlamentului irakian. Au fost dărâmate zidurile de securitate din jurul clădirii, iar lucrurile nu se opresc aici.

Potrivit The Associated Press, armata a fost scoată pe străzi pentru a pune capăt protestelor, însă situația devine din ce în ce mai gravă. Sursa citată arată că toți protestatarii, care sunt adepți ai clericului Muqtada al-Sadr nu sunt dispuși să renunțe la proteste până nu împiedică eforturile rivalilor lor din grupurile politice susținute de Iran de a forma următorul Guvern al țării.

În ceea ce privește cererile acestora, toți protestatarii vor alegeri anticipate, amendamente constituționale și înlăturarea adversarilor lui al-Sadr, arată Associated Press.

Val de proteste în Irak. Ce nemulțumiri au participanții?

Referitor la protestul de duminică, lucrurile au mai evoluat față de ziua anterioară. Protestul părea a fi o sărbătoare veselă. Mai exact, adepții lui al-Sadr dansau, se rugau și scandau sloganuri în interiorul parlamentului, în lauda liderului lor. Aceștia s-au relaxat atât de mult încât au ajuns să și doarmă pe saltelele aliniate pe marile holuri.

Sâmbătă în schimb, situația a fost cu totul alta. Atunci, protestatarii au apelat la frânghii și lanțuri pentru a putea dărâma zidurile de beton din jurul Zonei Verzi puternic fortificate din Bagdad, apoi au inundat clădirea adunării.

A fost a doua încălcare de acest fel săptămâna trecută, dar de data aceasta nu s-au dispersat pașnic, arată sursa citată. La început, forțele de securitate din Irak au tras cu gaze lacrimogene, dar și cu grenade paralizante, astfel încât să îi poată respinge pe manifestanți. În urma demersurilor de atunci, conform Ministerului Sănătății, în jur de 125 de persoane au fost rănite.

Haos total în Irak. 125 de persoane au fost rănite

Situația pare că va continua însă și în zilele următoare în condițiile în care niciuna dintre părți nu pare a fi dispusă să cedeze. Preluarea parlamentului a arătat că al-Sadr își folosea numărul mare de susținători de la bază ca tactică de presiune împotriva rivalilor săi din Cadrul de Coordonare, o alianță de partide șiite susținută de Iran și condusă de fostul prim-ministru Nouri al-Maliki, după ce partidul său nu a reușit să formeze un guvern, deși a câștigat cel mai mare număr de locuri la alegerile federale din octombrie anul trecut.

Presa internațională scrie însă că protestatarii sunt pregătiți pentru ”un protest prelungit”, având în vedere că lucrurile stagnează.

Pe străzi, gunoaie de la pachetele cu alimente și alte gunoaie sunt până la poarta parlamentului, în timp ce camioanele aduceau cazane uriașe cu orez și fasole aburinde pentru a-i hrăni pe protestatari. Pe pancartele din apropiere se putea citi: „Restaurantul Revoluției”.  Totodată, protestatarii au atârnat portrete ale lui Al-Sadr peste tot.

La un moment dat, unul dintre protestatari a ocupat scaunul președintelui parlamentului, Mohammed Halbousi, una dintre cele mai puternice figuri politice din Irak. „Nu vom da înapoi până când cererile noastre nu vor fi îndeplinite”, a spus acesta.

Menționăm faptul că baza de susținere a lui Al-Sadr este formată în mare parte din irakieni săraci care trăiesc în mahalalele din Bagdad. Acești au fost atrași de apelurile împotriva corupției.

Momentul cheie în care au fost declanșate protestele

Pe de altă parte, amintim și că Al-Sadr este, de asemenea, o figură a establishment-ului, cu mulți funcționari publici numiți de partidul său în tot aparatul de stat. Organizarea protestelor nu a fost nici ea întâmplătoare. Mai exact, ziua în care a început totul a fost înainte de ziua sfântă a islamului șiit, Ashura, iar al-Sadr a profitat de un moment în care fervoarea religioasă este la cote înalte.

Protestatarii au efectuat ritualuri religioase în interiorul parlamentului, iar la prânz un imam a condus o rugăciune în holul central.

Referitor la cei care protestează, marea majoritate dintre ei sunt bărbați tineri, arată sursa citată, care mai precizează că protestul le oferă acestora șansa de a se apropia de sediul puterii într-un sistem care i-a neglijat mult timp. Menționăm faptul că anterior, aceștia nu ar fi putut intra în zona puternic fortificată fără permisiune.