‘Argentina trebuie să ramburseze solicitanţilor 100% din cele 1,33 miliarde de dolari înainte de a rambursa sumele datorate deţinătorilor de titluri restructurate’, se arată în decizia judecătorului federal Thomas Griesa din New York. În plus, magistratul a refuzat o solicitare a Argentinei de a amâna decizia până la studierea recursului de către o instanţă superioară.

În 2001, Argentina s-a declarat în incapacitate de a plăti datorii de 95 de miliarde de dolari. În 2005 şi 2010, Argentina a oferit deţinătorilor de obligaţiuni posibilitatea de a schimba vechile titluri pentru unele noi la un discount de peste 70%. Aproximativ 93% din deţinătorii de obligaţiuni iniţiale au acceptat oferta. Această restructurare a datoriilor i-a permis Argentinei să iasă din criză şi mulţi analişti au apreciat că acesta ar putea fi un exemplu care ar trebui luat în considerare şi de Grecia.

În schimb, o serie de fonduri speculative conduse de NML Capital Ltd. au refuzat schimbul de obligaţiuni insistând pentru rambursarea completă a datoriilor plus dobânzile. În condiţiile în care în luna decembrie 2012 Argentina ar avea de plătit un total de 3,4 miliarde de dolari către deţinătorii de obligaţiuni restructurate, trebuie să plătească în întregime şi cele 1,33 miliarde de dolari pe care le datorează fondurilor speculative.

SURSA: Agerpres