De când lucrez la Top 300, am întâlnit aproape 200 de milionari. Dacă nu aș fi știut că este președintele Camerei Deputaților, un om modest și cumpătat, aș fi putut jura că Liviu Dragnea face parte din categoria acelor câțiva bogătași vorace, care nu au mamă și nu au tată, care sunt gata să calce pe cadavre pentru un leuț. În rest, nu mai am convingeri, ci doar suspiciuni rezonabile. Consider că este un fin psiholog și un talentat coach de carieră.

Este suficient să vezi CV-urile persoanelor pe care le-a promovat în funcții cheie la companii de stat sau chiar în guvern și nu mai ai dubii. Am bănuiala că este și un om evlavios. Trebuie să fii cu adevărat „omul dracului“ să îl pui premier pe Tudose. Și Tudose îmi e simpatic! Asta chiar dacă e opusul lui Dragnea: în afară de câteva miștouri de autobază, el pare că nu se pricepe la nimic. Cert este că amândoi spun aceleași lucruri minunate: înfierează cu mânie proletară multinaționalele și bombardează băncile din toate pozițiile. Cum nu ar fi fost suficient, serviți de vrăjitorul încasărilor bugetare Ionuț Mișa, mai bagă un split TVA și o majorare de accize. Iar apoi, când economia intră în fibrilații, se apucă să-l înjure pe Isărescu de ROBOR. Și dăi și luptă, până când Guvernatorului îi iese Roboru’ pe nas și scoate bani de la saltea să tempereze creșterea ratelor românilor. În timp ce stă și înghite, spune că se chinuie să țină cursul în frâu.

Ce înțeleg românii? Că Isărescu e omul negru, omul băncilor, iar Dragnea și Tudose sunt cavalerii dreptății. Și cei doi reușesc să apară așa, cu atâta naturalețe, încât chiar am bănuieli serioase că naivitatea lor ar fi una regizată. De fapt, chiar cred că dacă i-ai fi întrebat mai demult despre ROBOR, cei doi ar fi venit cu soluția găsită de fostul parlamentar Irina Loghin cu privire la Rasdaq: „arestați-l!“ Prin urmare, cum să nu-ți fie simpatici mai marii neamului când par întruchiparea unor personaje caragialești.

Găsești la ei tot ce trebuie pentru o operă completă: comic de limbaj, comic de situație și, mai ales, comic de caracter. În ceea ce privește economia românească, Dragnea, Tudose& Co sunt exact ca piromanii care dau foc la casă și apoi îi iau la bătaie pe pompieri.