Europa se confruntă din nou cu mari incendii de vegetație. În prezent, acestea au loc în Italia, Spania și Portugalia, iar Ministerului de Externe s-a văzut nevoit să emită atenționări de călătorie pentru românii care vor să ajungă în aceste locuri.

În mediul online au apărut câteva filmări din insula Sardinia care arată că sute de case și ferme au fost evacuate de duminică până luni. Sute de oameni și-au petrecut, astfel, noaptea adăposturi provizorii.

Din cauza vântului, focul s-a extins la mai multe plantații de citrice care nu au putut fi salvate. Potrivit presei internaționale, există 40 de focare, cele mai grav afectate fiind provinciile Nuoro și Cagliari. Pe fond, pompierii au fost nevoiți să ceară ajutor la nivel național.

Incendiile fac prăpăd și în Spania

Cu o situație asemănătoarea se confruntă și spaniolii. Partea de sud a țării este mistuită de flăcări, cele mai multe dintre ele fiind în Cadiz, regiunea Andaluzia.

După apariția unui focar într-un parc din oraș, autoritățile au decis evacuarea preventivă a mai multor familii din zonă. Cu toate acestea, incendiul se apropie și de autostrada dintre Cadiz și Sevilla, așa că autoritățile au considerat că este mai bine ca o porțiune din drum să fie închisă.

Din păcate, și Portugalia merge după un același scenariu. Mai multe incendii au izbucnit în estul țării, în urma temperaturilor ridicare din weekend.

Cel mai mare focar se află aproape de orașul Castelor Branco. Presa internațională mai spune că aproape 7.000 de hectare au fost afectate, în timp ce peste o mie de pompieri încearcă să oprească extinderea flăcărilor.

Comandantul operațiunii de stingere a incendiilor, Jose Gulherme, a declarat că riscul potențial al incendiului ar putea ajunge la „peste 20.000 de hectare”.

„Este o zonă foarte întinsă, cu multe case și sate izolate”, a declarat el jurnaliștilor, adăugând că perimetrul incendiului se întinde deja pe o distanță de 60 de kilometri.

Riscul de incendii de vegetație rămâne ridicat

Fumul și cenușa de la incendiu, care a început vineri, se răspândise sâmbătă la peste 130 de kilometri spre est, până în orașul Fatima, unde Papa Francisc ținea o slujbă la un sanctuar catolic venerat de peste 200.000 de pelerini.

Alți 400 de pompieri au fost trimiși să lupte cu un alt incendiu de vegetație în Odemira, în apropiere de coasta de sud-vest.

Oficialul de securitate civilă Tiago Bugio a declarat că flăcările din Odemira au fost înfrânte duminică. Două fronturi erau încă active, dar un al treilea, care se îndrepta spre Mecca turistică din sudul Algarve, era acum sub control.

Autoritățile au avertizat că riscul de incendii de vegetație rămâne extrem de ridicat în întreaga țară, arată voanews.com.