Raed Arafat a anunțat o serie de noi restricții în cazul localităților sau municipiilor care au o incidență de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Printre acestea se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, dar și deschise.

Totodată, în zonele vizate, restaurantele ar urma să fie închise, iar evenimentele precum nunțile și botezurile urmează să fie interzise.

”În primul rând toate comitetele Județene Municipale, inclusiv ale Municipiului București urmează să se întrunească în regim de urgență să analizeze situația epidemiologică din toate localitățile și să ia toate măsurile prevăzute prin hotărârile de Guvern în contextul unei incidențe de 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Purtarea măștii de protecție în spațiile închise, dar și deschise unde există aglomerație. Interzicerea evenimentelor precum nunți, botezuri în zone în care incidența cazurilor este de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Sistarea sau închiderea restaurantelor în interior în zonele care depășesc 1,5 la mia de locuitori”, a spus Arafat.

În același timp, șeful DSU a făcut un apel către Comitetele Județene.

”Solicităm la toate Comitetele Județene și Municipiul București să implementeze măsuri acolo unde regula o impune”, a adăugat Arafat.

Noi reguli pentru angajatori

”Este în analiză posibilitatea implementării suspendării activității agenților care nu respectă reglementările cel puțin timp de 30 de zile de la momentul constatării abaterii.

În zonele unde incidența este de 1,5 la mia de locuitori recomandarea este ca toți agenții economici inclusiv instituțiile publice și private să ia în considerare: 1, munca de la domiciliu și acolo unde nu se poate, decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligație în aceste zone”, a mai spus șeful DSU.

Raed Arafat a vorbit și despre organizarea sărbătorilor religioase, unde potrivit șefului DSU, vor putea participa doar persoanele care locuiesc în acea zonă sau sunt rezidente.

”Mai este o decizie care a fost luată și anume legată de organizarea sărbătorilor religioase și care este permisă numai în cazul persoanelor care au rezidența acolo unde se desfășoară activitatea fără participarea pelerinilor din alte localități.

Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu este numai la participarea la fața locului. Riscul major este pe durata transportului, în autocare.

Este suficient să fie o persoană infectată ca să se întoarcă toți din autobuz infectați acasă. Acest lucur trebuie să fie limitat și sper că poporul ne înțelege pentru această decizie”, a mai adăugat Arafat.

Controalele devin mai dure

Șeful DSU a anunțat totodată înăsprirea controalelor.

”Controalele vor fi intensificate. Vor fi făcute verificări de respectare a regulilor, lucru care va fi extrem de important din punct de vedere a limitării răspândirii virsului”, a mai spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai făcut încă odată un apel ferm la populație cu privire la respectarea măsurilor impuse de autorități: purtarea măștii de protecție, distanțarea socială și dezinfectarea mâinilor.

Sursă foto: INQUAM/George Călin

VEZI AICI DECIZIILE

VEZI AICI DECIZIILE CNSU