Secretarul de stat Raed Arafat a spus că duminică, în ziua votului la alegerile locale, vor exista foarte probabil români care vor încerca să intre în incinta secţiilor fără a purta mască şi vor reclama că nu le este respectat dreptul la vot.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a subliniat că forţele de ordine care vor fi prezente la secţiile de votare din întreaga ţară, precum şi preşedinţii acestor secţii au primit instrucţiuni precise pentru a se evita incidentele de acest tip.

“La secțiile de vot, ce n-aș dori să văd – și sper să nu vedem acest lucru – sunt oamenii care vor veni și o să insiste să intre fără mască și e clar că forțele de ordine care sunt acolo nu le vor permite să intre fără mască. Sau mască purtată sub nas sau sub bărbie sau să intre în secție cu mască, după care să o scoată acolo ca să arate că el sau ea nu poartă mască.

Cred că aici avem un risc și sunt convins că vor lua măsuri, pentru că indicațiile sunt foarte clare: președinții secțiilor de votare și cei care păzesc secțiile de votare nu vor permite acest lucru”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Digi24.

„Nu există scuză că dacă am venit fără mască înseamnă că nu mă lasă să votez”

Arafat subliniază că nimeni nu va putea acuza că a venit fără mască şi nu este lăsat să voteze, pentru că vor exista măşti la fiecare secţie de vot pentru persoanele care au venit fără una de acasă.

“Deci nu există scuză că dacă am venit fără mască înseamnă că nu mă lasă să votez. Ai mască acolo să iei, ca să votezi și poți vota fără nicio problemă”, a transmis şeful DSU.

Raed Arafat a explicat, din nou, de ce interzicerea accesului într-o secţie de votare a unei persoane care nu poartă mască de protecţie nu este o încălcare a drepturilor.

“Cei care spun că le limităm drepturile trebuie să înțeleagă următorul lucru: așa cum intri la secția de vot și nu poți vota fără carte de identitate – asta e o condiționare, trebuie să ai cartea de identitate ca să votezi – așa trebuie să ai mască și să te dezinfectezi pe mâini ca să intri în secția de vot.

Dreptul tău la vot este garantat, poți să votezi. Respecți regulile, asta este ideea. Respectând regulile, îi respecți și pe ceilalți”, a declarat Raed Arafat, potrivit digi24.ro.

Există risc de infectare pentru cei care merg la vot?

Întrebat despre riscul de infectare în cazul celor care merg duminică la vot, Arafat a recunoscut că “risc zero nu există”.

“Dacă respectăm regulile, avem risc minim. Risc zero nu există”, a spus acesta.

Raed Arafat le-a transmis şi un mesaj direct celor care refuză portul măştii de protecţie: “Eu sper ca lumea să respecte regulile și mai ales aici mă adresez celor care au făcut tot posibilul să încerce să-i convingă pe ceilalți să nu poarte mască, să nu respecte regulile. Măcar în ziua asta, dacă vor să voteze, să-i respecte pe ceilalți și să poarte masca pe durata asta în care așteaptă și intră în secția de vot până ies din secția de vot.”

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea