Până în 2023, cel mai mare producător din OPEC vrea să genereze 10 gigawaţi din surse regenerabile de energie, inclusiv energie solară şi eoliană, a explicat oficialul la o conferinţă desfăşurată la Abu-Dhabi. 

Arabia Saudită este interesată şi de dezvoltarea energiei nucleare şi ar putea construi două reactoare, cu o capacitate combinată de 2,8 gigawaţi, a declarat Al-Falih. 

Acesta a adăugat că, până în 2030, Arabia Saudită intenţionează să producă 70% din energia sa folosind gazele naturale şi 30% din energie regenerabilă şi alte surse. 

În prezent, energia solară este asigurată numai din panourile fotovoltaice deţinute de compania petrolieră de stat Saudi Aramco. De asemenea, compania naţională de utilităţi Saudi Electricity vrea să construiască două unităţi care să producă fiecare 50 de megawaţi. 

Programul de dezvoltare al energiei solare estimează că în Arabia Saudită vor fi făcute investiţii de peste 100 de miliarde de dolari în proiecte care vor produce 41 de gigawaţi până în 2020. 

Actualul program de dezvoltare al energiei solare anunţat de Arabia Saudită este viabil, a afirmat Francesco Starace, directorul general al Enel SpA, care vrea să participe la proiectele de energie regenerabilă din această ţară. 

''Arabia Saudită nu are probleme în atragerea finanţării, dacă reglementările de bază sunt bine definite", a explicat şeful companiei italiene de utilităţi. 

Acesta a declarat sâmbătă că Enel are ca obiectiv dezvoltarea unor proiecte de energie regenerabilă în Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (UAE) deoarece aceste state bogate în petrol profită de scăderea costului energiei solare pentru a-şi diversifica livrările de energie. 

"Vom aştepta primele licitaţii din Arabia Saudită. De asemenea, Dubai, al doilea mare emirat din UAE, a început un program de dezvoltare a energiei regenerabile'', a declarat Francesco Starace, într-un interviu acordat la Abu Dhabi. 

Enel îşi restructurează operaţiunile din America Latină şi se concentrează mai mult pe de energia regenerabilă decât pe cea obţinută din combustibili fosili. Grupul italian de utilităţi a reintegrat anul trecut divizia sa Enel Green Power şi intenţionează să-şi diminueze capacitatea de generare obţinută din combustibili fosili cu 39% până la sfârşitul lui 2019. 

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite încearcă să-şi reducă dependenţa de ţiţei şi să genereze mai multă energie din alte surse, în special energie solară. 

Enel a semnat sâmbătă un acord de cooperare cu DEWA (Dubai Electricity and Water Authority) pentru a ajuta la modernizarea reţelei energetice a emiratului, după ce a încheiat un acord similar cu Saudi Electricity în 11 ianuarie. În următorii cinci ani, Arabia Saudită vrea să genereze 10 gigavaţi din surse regenerabile de energie, inclusiv energie solară şi eoliană, a afirmat luna trecută ministrul Energiei, Khalid Al-Falih. DEWA vrea să poată produce 75% din electricitate din surse de energie regenerabilă, până în 2050. 

În România, Enel deţine 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%), care vând aproximativ 9 TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii. 

AGERPRES