Cristian Ghinea susține cu autoritățile au un nou plan. Mai exact, potrivit acestuia, se ia în calcul introducerea unei reforme a taxării transportului de mărfuri pe autostrăzi.

Totodată, acesta a explica că măsură care are ca scop scăderea gradului de poluare pe termen lung, în vederea accesării de fonduri pentru construirea infrastructurii rutiere prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ghinea a mai adăugat că fiecare șofer ar urma să plătească în funcție de câtă marfă transportă, dar și în funcție de distanța parcursă. El a adăugat că în prezent România are un sistem de roviniete, în care toți șoferii plătesc la fel, indiferent de cât folosesc autostrăzile.

“În cazul autostrăzilor, da, ni s-a spus că alocarea pe care România a propus-o, de patru miliarde de euro pentru autostrăzi, este prea mare şi noi am spus: o fi mare, dar noi avem nevoie de aceşti bani, insistăm şi vom respecta planul de verde pentru că fiecare plan trebuie să aibă 37% din alocare pentru proiecte verzi.

Taxe mai mari pentru cei care transportă marfă

Respectăm planul de verde şi punem această alocare mare pentru autostrăzi. (…) Noi am mers pe strategia (…) unor reforme care să justifice aceşti bani de autostrăzi şi de aici vom face o reformă a taxării transportului de mărfuri pentru că, până la urmă, trebuie să avem acest principiu, fiecare plăteşte după câtă marfă transportă şi pe ce distanţă. Acum avem un sistem de roviniete în care toată lumea plăteşte la fel, indiferent cât foloseşte autostrăzile”, a declarat Cristian Ghinea, la TVR.

În același timp, ministrul a mai adăugat că autostrăzile pe care România intenţionează să le construiască cu fonduri alocate prin PNRR trebuie să aibă perdele forestiere, cabluri digitale, el dând ca exemplu autostrada A 7, care va fi prima autostradă astfel “gândită modern”.

El a mai menționat că toate aceste măsuri au rolul de a scădea gradul de poluare, pe termen lung.

“În acelaşi timp, venim cu reforme, a modului în care taxăm transportul de mărfuri, tocmai pentru a avea o justificare foarte clară per total vom scădea şi gradul de poluare pe termen lung”, a adăugat ministrul.