Uber a evitat plata taxelor de venituri de 6 miliarde de dolari. S-a folosit de mai multe companii fictive

Lucrurile au fost scoase la iveală în urma unui studiu al Centrului Internaţional pentru Cercetare şi Responsabilitate privind Impozitul pe Venit (CICTAR).

Studiul, citat de Business Insider, spune că, în urmă cu doi ani, Uber declara că suferă pierderi operaționale în valoare de 4,5 miliarde de dolari la nivel global (excluzând Statele Unite şi China). Totuși, realitatea este alta. CICTAR arată că în perioada în care Uber declara că suferă pierderi uriașe, compania, de fapt, a reușit să încaseze un venit operaţional de 5,8 miliarde de dolari.

Cum a fost structurată rețeaua de firme fictive

Înainte de a declara că suferă pierderi, Uber și-a mutat proprietatea intelectuală din Bermuda în Olanda. Din cercetările CICTAR s-a aflat cum a fost structurată rețeaua de firme fictive.

Așadar, studiul arată că Uber și-a transferat proprietatea intelectuală printr-un „împrumut” de 16 miliarde de dolari de la una dintre subsidiarele sale din Singapore. Aceasta deține una dintre companiile fictive din Olanda. Cu ajutorul acesteia compania de ride sharing poate evita anual plata impozitelor care se ridică la un miliard de dolari.

Studiul mai arată că mai multe filiale Uber din Olanda nu au comunicat rapoartele financiare obligatorii. În același timp, în India, compania a plătit 6% din taxele impuse, informează Groene Amsterdammer.

În Australia, Uber a plătit taxe în valoare de 30,5 milioane de dolari, sub nivelul prevăzut de autorităţile financiare.

Sursă foto: Dreamstime