Situația cu acordul Brexit e foarte fluidă în acest moment, pentru că premierul britanic May trebuie să supraviețuiască riscului unei revolte – și chiar dacă o face, s-ar putea confrunta cu imposibilitatea de a trece acordul prin Parlament, dacă un contingent semnificativ de ”rebeli” Tory vor vota împotrivă. Partidul nord-irlandez DUP a anunțat deja că se simte ”trădat” și că nu va vota în favoarea acordului.

Acordul, în esență, oferă Marii Britanii ceea ce și-a dorit: o înțelegere vamală cu Uniunea Europeană fără posibilitatea libertății de mișcare a imigranților, dar cei care se opun acordului văd în el o pierdere a suveranității Marii Britanii, deoarece au pierdut votul din cadrul UE și nu au câștigat prea mult în schimb.  

UE a mers cu pași repezi în proces, stabilind deja o dată pentru summitul de oficializare a Brexitului, la 25 noiembrie a.c., ceea ce presupune că votul în Parlament trebuie să se întâmple cândva în decembrie, anul acesta. Întrebarea este dacă acordul nu va ”muri” chiar înainte de a ajunge în Parlamentul britanic.

Laburiștii speră că opozanții nu vor renunța, ceea ce îi va distruge și ar permite stângii să preia puterea la alegeri și chiar să organizeze un al alt referendum (deși majoritatea votanților pro-Brexit sunt cei tradiționali ai stângii). Corbyn nu a oferit o alternativă credibilă la Brexit și pare doar un oportunist. Totul pare să fiarbă, așa că vedem trei variante posibile:

”Miracolul May” – Theresa May supraviețuiește votului de încredere și înfăptuiește un miracol – probabil să facă o ”inginerie” în forma finală a acordului, pe 25 noiembrie, astfel încât să fie suficient de vag ca să lase loc unor negocieri ulterioare. Asta pentru a-și păstra partidul de partea ei. Totodată, în acest scenariu, e nevoie doar de câteva voturi laburiste pentru a trece acordul prin Parlament în forma actuală. Ceea ce va crea haos, pentru că UE a declarat repetat că nu e de acord cu acastă formă.  
May supraviețuiește, dar acordul nu. În acest scenariu, radicalii nu vor reuși în a pune presiune pe leadershipul lui May, iar Brexitul își continuă procesul, deși va eșua în Parlament. Scenariul acesta e foarte ”urât”, pentru că va necesita o extindere a termenului de ieșire propriu-zisă din UE, pentru a evita inspecții vamale stânjenitoare și crize la anumite alimente aduse de Marea Britanie din restul Uniunii.
May demisionează: haosul ar fi imediat, cu alegeri urmând imediat și întreaga idee de Brexit pusă sub semnul îndoielii.

Dacă predicția cu Corbyn se va dovedi adevărată, am putea avea o creștere a lirei sterline – odată cu posibilitatea evitării unui Brexit, pe fondul ideii că un guvern ”roșu” – cel mai roșu din istoria pre-Thatcher a Marii Britanii – s-ar dovedi a fi un dezastru economic pentru națiune.