Datele au fost culese într-un studiu cantitativ de tip Omnibus, prin metoda interviului faţă în faţă.

Potrivit studiului, şapte din zece români din mediul urban declară că deţin o locuinţă proprietate personală, dar cifrele se nuanţează considerabil în funcţie de factorul „vârstă”. Astfel, procentul „proprietarilor de locuinţă” creşte odată cu vârsta: în timp ce doar 40% dintre tinerii români (20-34 de ani) deţin o locuinţă proprie, în cadrul grupei de vârstă 50-65 de ani propietarii de locuinţă reprezintă majoritatea, procentul lor fiind de peste 90%.

În general, deţinerea unei locuinţe se dovedeşte a nu fi influenţată considerabil de alte variabile demografice (ex. venit, mărimea localităţii sau regiune) aşa cum este influenţat de vârstă. Doar românii din regiunea Moldova deţin o locuinţă persoanală într-o măsură relativ mai mică – 58%, comparativ cu media de 69% la nivel naţional.

Ce vor proprietarii

Datele studiului arată că, dintre cei care au o locuinţă, 37% au contractat şi un credit. 15% dintre cei care deţin o locuinţă intenţionează să îşi reamenajeze casa în urmatoarele 12 luni, în timp ce 9% ar dori să îşi schimbe mobilierul. În următorul an, 3% dintre cei care deţin deja o locuinţă ar vrea să şi-o schimbe în timp ce numai 1% ar vrea să îşi achiziţioneze o a doua locuinţă.

Dintre persoanele care nu deţin încă o locuinţă personală, 13% intenţionează să îşi cumpere una în urmatoarele 12 luni.

4% dintre români vor a doua maşină

6% dintre românii de la oraş care deţin un automobil intenţionează să îl schimbe în următorul an, iar 4% doresc să achiziţioneze încă unul în următoarele 12 luni.
Jumătate dintre românii din mediul urban deţin un automobil proprietate personală. Grupa de vârstă 35-49 de ani este în cea mai mare măsură „posesoare” de automobile (61%). 42% dintre cei care deţin un autoturism deţin şi un credit.

Dintre românii care nu deţin automobil, doar 10% intenţionează să îşi achiziţioneze unul în următoarele 12 luni. În special românii din regiunea Moldova şi cei cu vârste peste 50 de ani indică o intenţie de achiziţie uşor diminuată. 4 din 10 români deţin atât locuinţă, cât şi autoturism, în timp ce aproximativ 20% nu deţin niciunul din aceste bunuri.

Jumătate dintre românii cu vârste cuprinse între 35 şi 49 de ani şi dintre cei cu venituri peste 2.000 de lei lunar deţin atât locuinţă cât şi automobil.

3 din 10 români deţin credite bancare

Muntenia, Oltenia şi grupa de vârstă 35-40 de ani sunt cele care corespund celei mai ridicate accesări de credite. Bucureştiul se află la polul opus. Doar 7% dintre românii din mediul urban doresc să contracteze un credit în următorul an. În Oltenia se află cele mai multe persoane care în prezent resping categoric ideea de a contracta un credit în viitorul apropiat.