Zvonuri despre o mașină Apple au existat încă de când Steve Jobs era în viață. În 2015, acestea au luat amploare, presa internațională vorbind din ce în ce mai des spre presupusele planuri ale companiei.

Ce știm până acum: Apple construiește o mașină

Chiar dacă au trecut ani buni de când zvonurile despre mașina Apple fac furori pe internet tot ce știm deocamdată este că inginerii companiei lucrează la un așa-numit „proiect titan” care pare a fi o mașină electrică autonomă. Nici acum nu este nimic sigur, cu atât mai mult cu deplasarea autonomă a vehiculelor este încă în faza de proiectare și testare chiar și la companiile cu state vechi în industria auto. O mașină Apple care nu are nevoie deloc de șofer pentru a ajunge din punctul A în B pare un obiectiv încă îndepărtat. Chiar și așa, indiferent care ar fi forma finală, faptul că gigantul IT din Cupertino lucrează la o mașină reprezintă o veste cu impact enorm.

Proiectul Titan

Titan nu este nici pe departe un proiect simplu. În septembrie 2015, Wall Street Journal anunța că Apple triplează numărul angajaților din secția  de automobile, care la acel moment număra 600 de persoane. Tot în acel an se vorbea că firma a fost în negocieri cu BMW pentru modelul electric de BMW i3. Cu toate acestea, discuțiile dintre cele două companii s-au întrerupt brusc deoarece Apple nu a vrut să cedeze controlul asupra software-ului.

Poate că nu va fi o mașină

Știrile din octombrie 2016 spuneau că Apple ar putea să se abată de la lansarea propriei mașini și, în schimb, să reorienteze proiectul Titan către dezvoltarea de tehnologie pentru alte companii interesate. Două luni mai târziu, în decembrie, compania a trimis o scrisoare autorităților de reglementare în domeniul transporturilor din S.U.A. spunând că Apple este „încântată de potențialul sistemelor automatizate din multe domenii, inclusiv din transport” și că „există beneficii semnificative ale vehiculelor cu autonomie proprie”.

 

Când ar putea fi lansată mașina Apple

Un raport din 2015 arată că gigantul IT își propusese ca mașina sa să fie gata până în 2019, dar nu a fost clar dacă aceasta însemna doar finalizarea designului sau lansarea propriu-zisă. Mai târziu s-a vorbit despre un eventual debut în 2021, obiectiv mai ușor de atins pentru companie. Construirea unei mașini de la zero nu este ușoară, iar Apple va dori cu siguranță să o obțină rezultate de top.

În august 2018, analistul Ming-Chi Kuo de la TF International Securities a sugerat că Apple Car va fi lansat cândva în intervalul 2023-2025.

Cât va costa Apple Car?

Toți știm despre așa zisul „Apple Tax”, nu? Ei bine, probabil așa ceva va exista și în cazul mașinii Apple. Analiștii de la Jefferies&co estimau, în 2015, că mașina va costa in jur de 55.000 de dolari. Un asemenea preț ar fi chiar mai mare decât cel al Tesla Modelul 3 (cca. 35.000 de dolari). Pe de altă parte, dacă vehiculul nu apare în mai puțin de zece ani de la acel raport, vor exista suficiente motive să credem că ar putea costa mai mult, mult mai mult decât a fost estimat.

(Articol publicat în ediţia revistei Capital de luni, 3 septembrie 2018. Publicaţia este disponibilă la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.)


Te-ar putea interesa și: