Apple a prezentat oficial casca Vision Pro

După ani de dezvoltare şi mai multe amânări, prima cască de realitate mixtă marca Apple, numită Vision Pro, a fost, în sfârşit prezentată la WWDC 2023. Produsul are un design elegant şi mai confortabil în comparaţie cu căştile similare, potrivit companiei.

Construită din aluminiu, sticlă şi fibră de carbon, casca Apple foloseşte două ecrane microOLED 4K, cu un larg câmp vizual. Nu există un controller fizic, comenzile şi navigarea se fac direct cu mâinile (hand tracking) şi ochii (eye tracking). Introducerea textului se va realiza fie „scriind în aer”, fie prin comenzi vocale sau prin intermediul unor periferice fizice.

Schimbarea între moduri se va face printr-un buton fizic. Un alt buton este dedicat camerei foto şi capturii video.

În ceea ce privește autonomia, aceasta ar urma să fie de aproximativ două ore, dar va putea fi prelungită prin schimbarea cu o baterie externă. În plus, vor fi suportaţi ochelarii de vedere, iar lentilele interne vor putea fi ajustate pentru a se potrivi distanței interpupilare a utilizatorului.

Sursa: Apple

Un nou chipset și sistem de operare

Autentificarea utilizatorilor se va realiza prin scanarea irisului (Optic ID). De asemenea, Apple Vision Pro poate fi conectată la alte dispozitive Apple, însă, este concepută pentru a funcţiona independent, folosind în acest sens chipset-ul M2, alături de noul cip R1.

La baza căştii stă un nou sistem de operare, numit visionOS, care oferă o interfaţă similară celei de iOS – primul OS construit pentru ceea ce Apple numeşte „spatial computing”. Vor exista aplicaţii Apple optimizate special pentru cască, precum Safari, Photos, Messages, Maps, Apple Music şi FaceTime, dar pot fi rulate şi aplicaţii de iPad într-un mod 3D special. În acest sens, Vision Pro va avea propriul magazin de aplicaţii.

În timp ce produsul este, într-adevăr, unul de realitate mixtă, compania nu a dezvăluit nimic despre realitatea virtuală.

Este interesant însă că dispozitivul a fost prezentat ca unul ce se utilizează la locul de muncă. Compania americană s-a concentrat să prezinte lucruri precum e-mailul, mai degrabă decât jocurile. De altfel, utilizatorii pot aduce o versiune a desktop-ului Mac, proiectată în fața lor prin intermediul căștii.

Sursa: Apple

Vision Pro va costa 3.500 de dolari

Este clar însă că toate detaliile prezentate de Apple despre Vision Pro sunt în stadii incipiente. În primul rând, produsul a fost anunțat astăzi, pentru a atrage mai mulți dezvoltatori la bord, potrivit CNBC. Pe de altă parte, experiența, așa cum a fost descrisă în prezentare, a constat în mare parte din randări.

Casca va fi disponibil la începutul anului viitor, însă ar fi bine să începeți să economisiți de pe acum, pentru că va costa 3.499 de dolari. Prețul arată că se concentrează mai degrabă pe cumpărătorii din mediul enterprise, decât pe consumatorii obișnuiți. De reținut însă că, având în vedere denumirea de „Pro”, se sugerează că o versiune mai accesibilă ar putea veni la un moment dat în viitor.