Potrivit APMGR, creșterea valorii medicamentelor eliberate către pacienți în primul trimestru al acestui an, de peste 20% față de primul trimestru din 2011, este cauzată în principal de efectul pe care l-au avut vânzările foarte slabe din Q1 2011, cauzate de amenințările de neînregistrare și neplată a așa-ziselor "rețete de sertar" și din cauza trecerii medicației injectabile oncologice din ambulator în spitale.
Acesta este, în opinia sa, şi motivul principal pentru care se înregistrează sincopele dramatice de livrare a medicamentelor pentru cancer, și nu numai.

Confirmarea că primul trimestru din 2011 a fost neobișnuit de contractat este dată și de faptul că, vânzările aferente lui au fost sub nivelul primelor trei luni din 2010.
Un element de creștere a fost generat și de cererea și vânzarea produselor de sezon (antibiotice, răceală și gripă etc), mai importantă în 2012, din cauza intemperiilor din luna februarie.

În paralel, continuă tendința paradoxală a populației de a cumpăra și stoca în exces medicamente, din cauza panicii că nu își vor mai putea asigura continuitatea tratamentelor necesare.
Efectul clawback

Adevărata măsură a evoluției pieței, care nu a fost prezentată în raportul Cegedim, spune Dragoş Damian, este faptul că piața a scăzut cu 2,7% față de trimestrul IV al anului 2011. Astfel, în timp ce piața de medicamente scade în Q1 2012 față de Q4 2011, claw-back-ul imputat producătorilor este cu 50% mai mare, pe aceleași segmente. "Este încă o dată evident că sistemul sanitar încearcă să-și finanțeze deficitul rezultat din lipsa de reformare, imputând propria ineficiență producătorilor de medicamente generice", spune preşedintele APMGR.

În plus, trebuie menționat ca evoluția medicamentelor generice este sub așteptări, în ciuda multiplicării soluțiilor generice, și că cel puțin 20% din cifrele furnizate de companiile care publică analize de piață, reflectă fenomenul exporturilor paralele, care privează pacientul român de un acces decent la terapii.
Producătorii de generice au profit doar pe hârtie
Consumul de medicamente al populației este susținut în exclusivitate de către producătorii farmaceutici. Datele statistice fac referire la medicamentele vândute și consumate de către pacienți, dar a căror decontare se face peste aproximativ un an de la data vânzării. Din această perspectivă, trebuie remarcat că se acumulează în continuare întârzieri la termenele de plată, care împing decontările la peste 300 de zile. În prezent, creanțele scadente depășesc două miliarde de lei.  Din aceste motive, profitul industriei farmaceutice generice este astăzi, doar pe hârtie. În realitate, producătorii de medicamente generice înregistrează pierderi colosale, care pun în pericol stabilitatea pieței farmaceutice și accesul pacienților la tratament!

"Piața farmaceutică din România rămâne o piață atipică, suprareglementată, cu oscilații și deviații trimestriale, fraudată prin diverse mijloace și cu o creștere excesivă a utilizării medicamentelor scumpe, în vreme ce medicamentele accesibile dispar de pe piață", conchide Damian.