Guvernul de la Londra a decis să extindă programul de recrutare a unor persoane care vor avea ca principală atribuţie să urmărească posibilele contacte ale bolnavilor de COVID-19. Este vorba de 18.000 de posturi de „spioni”, care să raporteze traseele şi interacţiunile persoanelor infectate, după cum scrie Sky News.

Deja din această săptămână şi-au început activitatea 1.500 de „urmăritori”, însă ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a solicitat creşterea acestui număr. Măsura face parte din strategia Marii Britanii în lupta cu noul coronavirus, care se bazează pe dictonul „Testează, înregistrează şi urmăreşte”, în contextul riscurilor ce apar după relaxarea restricţiilor de deplasare a populaţiei.

Astfel, se speră că se va păstra la un nivel scăzut numărul de infectări zilnice, care vor fi mai uşor de controlat epidemiologic. În sprijinul acestei iniţiative a fost creată şi o aplicaţie care va fi folosită de „spioni” în lupta cu COVID-19.

Aceştia vor trebui însă să raporteze în scris toate contactele unei persoane infectate, dar şi locurile locurile pe care le-a vizitat, precum şi traseele urmate pe parcursul unei zile.

Deocamdată s-au depus doar 15.000 de cereri de angajare în acest proiect guvernamental inedit, girat de premierul Boris Johnson, el însuşi bolnav vindecat de COVID-19.