Un eventual conflict militar in Orientul Mijlociu pune in dificultate autoritatile de la Bucuresti. Fara un statut clar in ceea ce priveste Organizatia Nord-Atlantica (NATO), Romania se vede pusa in postura de a demonstra ca este capabila sa faca fata exigentelor Aliantei, dar cu surse proprii de finantare. Cu alte cuvinte, integrarea Romaniei in NATO va depinde in mare masura de modul in care autoritatile de la Bucuresti vor reusi sa gestioneze efectele crizei declansate pe plan mondial.
Concret, analistii de strategie militara anticipeaza o modificare a strategiei de aparare pentru tarile membre NATO. Noua strategie, avand in vedere faptul ca Alianta nu mai are acum un adversar de temut in Rusia, ci mai degraba un partener imprevizibil, se va axa pe protectia impotriva atacurilor teroriste. Ori asta inseamna investitii de miliarde de dolari pentru fiecare tara membra. Pentru cei care spera sa fie inclusi in alianta, investitiile pentru protectie impotriva atacurilor teroriste nu au alte surse de finantare decat bugetele statelor respective.
Practic, potentialul conflict intre SUA si fundamentalismul islamic Implica din partea Romaniei cheltuieli care vor avea efecte in evolutia economiei. Pe de o parte, pagubele materiale provocate la New York si posibilitatea declansarii unui razboi pun sub semnul intrebarii o multime de finantari pe care Romania le contractase in scopul dezvoltarii bazei tehnice a armatei. Astfel, in luna iunie, SUA a decis sa acorde Romaniei fonduri nerambursabile in valoare de 17 milioane de dolari, in cadrul programelor de asistenta militara pe acest an. In prezent, nu se stie daca SUA va mai acorda aceste fonduri. Daca in urma cu sase luni, ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, se declara multumit de bugetul alocat pentru MApN in acest an (981,8 milioane de dolari), acum situatia se schimba radical. Pentru dotarile tehnice necesare contracararii unor atacuri teroriste, armata ar avea nevoie de aproximativ 7-800 de milioane de dolari, din care 150 de milioane numai pentru acest an. La aceste cheltuieli se adauga si cele pentru intarirea controalelor la frontiere si pentru operatiunile specifice serviciilor speciale. In total, minimum 250 de milioane de dolari. La aceasta suma se pot adauga si eventuale cheltuieli pentru participarea armatei romane la operatiuni desfasurate de NATO.
Apararea si securitatea granitelor costa mult

20 septembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 20 septembrie 2001, 15:00
Un eventual conflict militar in Orientul Mijlociu pune in dificultate autoritatile de la Bucuresti. Fara un statut clar in ceea ce priveste Organizatia Nord-Atlantica (NATO), Romania se vede pusa in postura de a demonstra ca este capabila sa faca fata exigentelor Aliantei, dar cu surse proprii de finantare. Cu alte cuvinte, integrarea Romaniei in NATO va depinde in mare masura de modul in care autoritatile de la Bucuresti vor reusi sa gestioneze efectele crizei declansate pe plan mondial. Concre
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook