Teoria că vaccinul anti-COVID ar afecta fertilitatea i-a determinat pe mulți oameni să refuze să facă pasul decisiv atunci când vine vorba de admistrarea dozei împotriva temutului virus. Specialiștii au arătat, în ultima vreme, că riscul ca vaccinarea să compromită numărul de spermatozoizi este extrem de scăzut.

Acum, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a respins categoric o astfel de ipoteză. Mai mult chiar, Gheorghiță a susținut ca informațiile vehiculate sunt “complet false”. Potrivit acestuia, ideea a plecat de la faptul că există o asemănare între structura proteinei Spike şi o proteină, sincitina-1, care are rol în maturarea şi dezvoltarea placentei. Cu toate acestea, studiile au arătat că există asemănări foarte mici între aceste două proteine.

„S-a vehiculat ideea că anticorpii anti-proteina Spike ar reacţiona încrucişat şi cu această proteină, care are rol în maturarea placentei, şi că, evident, ar cauza aceste probleme de fertilitate. Lucrurile nu stau deloc aşa”, a precizat el, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Explicațiile oferite de Valeriu Gheorghiță

Șeful Comitetului naţional de coordonare a vaccinării anti-COVID a ținut să arate că există și studii care demonstrează că vaccinarea nu afectează fertilitatea.

“Sunt studii făcute la persoanele vaccinate şi s-au determinat anticorpii anti-sincitină-1 în 15 cazuri – sunt studii pe număr mic de persoane şi nu s-au identificat aceşti anticorpi – şi, mai mult decât atât, toate datele disponibile de la acest moment arată că, după infecţia naturală cu SARS-CoV-2, adică după COVID-19, nu sunt semnale că scade fertilitatea, pentru că aceiaşi anticorpi anti-proteină Spike apar şi după boala naturală. Cu atât mai mult, sunt studii recent publicate care au arătat că după vaccinare nu se influenţează fertilitatea masculină, practic s-au uitat la anumiţi parametri din lichidul seminal şi sunt nemodificaţi faţă de starea anterioară, la un interval de circa două – trei săptămâni de la cea de a doua doză de vaccin”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV a contrazis şi informaţiile potrivit cărora după vaccinare proteina Spike ar circula în sânge, producând efecte adverse grave în rândul persoanelor imunizate.

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că, deşi proteina Spike din vaccin este asemănătoare cu proteina virală, ca structură şi funcţie, există “o mică diferenţă” care nu îi permite proteinei Spyke din vaccin să fuzioneze cu membrana celulelor ţintă.

Sursă foto: Dreamstime