În contextul crizei sanitare actuale, răspândite la nivel mondial, anumite state europene au impus deja vaccinarea obligatorie în rândul cetățenilor. Decizia radicală a fost luată în scopul de a proteja populația de contamirea cu coronavirusul.

Astfel că, în România, din cauza numărului semnificativ al persoanelor infectate și a ratei mortalității, s-a vehiculat că ar putea exista posibilitatea ca vaccinul anti-COVID să devină obligatoriu și în țara noastră.

Va fi sau nu vaccinul obligatoriu în țară

La această curiozitate a oamenilor, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a clarificat situația. Acesta a afirmat că România vrea să evite vaccinarea obligatorie. Din acest motiv, în țara noastră vor fi introduse noi restricții pentru a evita pierderile umane cauzate de virus.

„În momentul de față nu au fost discuții în acest sens. Avem și alte măsuri pe care le putem aplica. În fond vorbim de a evita decese”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea și certificatul verde

Acesta a explicat că, în acest moment, imunizarea facultativă prin injectare și folosirea certificatului verde în spațiile publice sunt cele mai importante măsuri pe care românii trebuie să le respecte.

„Care sunt aceste măsuri? Cel puțin două importante: vaccinarea, care să fie cât mai extinsă la persoanele cu risc mare, dar și implementarea certificatului verde. Prin certificatul verde avem toată libertatea să participăm la activitățile reglementate în pandemie. Valuri de îmbolnăviri vom avea atâta timp cât o să fie populație susceptibilă. Dar trecerea prin boală presupune mai multe consecințe. Sigur că nu sunt măsuri populare, dar au ca scop protejarea comunității”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Răspunsul lui Raed Arafat despre vaccinul obligatoriu

Totodată, Raed Arafat a fost întrebat dacă România ar putea lua aceeași decizie ca Austria, care a implementat vaccinul obligatoriu de la 1 februarie 2022. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a declarat că în acest moment la CNSU nu există o astfel de abordare.

„Austria și alte țări discută de obligativitatea vaccinării, sunt și unele măsuri mai dure acolo unde acum este o creștere a valului și a cazurilor noi. Noi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor și sigur că și datorită măsurilor și poate că și populația devenit mai atentă. Totuși trebuie să recunoaștem că s-au mai vaccinat, chiar dacă nu este numărul pe care noi ni l-am dorit. Totuși s-au vaccinat peste un milion de oameni în perioada care a trecut. În acest moment nu este pusă pe masă o discuție fie referitoare la vaccinarea obligatorie, fie la un lockdown pentru nevaccinați”, spune șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.