Ordinul lui Joe Biden referitor la vaccinarea angajaților a fost suspendat de Justiția din SUA

Administrația Joe Biden anunța zilele trecute că personalul companiilor americane cu cel puțin 100 de angajați să fie vaccinat împotriva virusului sau testat săptămânal. Planurile locatarului de la Casa Albă au fost date peste cap după ce o curte de apel federală din SUA a suspendat ordinul dat de către Joe Biden. Curtea de apel spune că decizia anunțată de Joe Biden prezintă ”probleme grave de ordin legal și constituțional”.

Decizia Curții de Apel din al V-lea Circuit intervine după ce mai multe state conduse de republicani au contestat decretul federal, ce ar urma să intre în vigoare la 4 ianuarie.

Mai multe companii, grupuri de susținere, precum și statele Texas, Louisiana, Mississippi, Carolina de Sud și Utah au depus plângere la această instanță, dar reglementarea federală este contestată, separat, și în fața altor instanțe din SUA.

În virtutea ordinului dat sâmbătă de justiție, administrația Biden trebuie să răspundă până luni la ora 17:00. Reprezentantul juridic al Departamentului Muncii a declarat că este pregătit să apere legalitatea ordinului în instanță.

Joe Biden anunța că vaccinarea ar trebui făcută până la 4 ianuarie

În cursul zilei de joi, Administrația Biden a anunțat că două treimi din forța de muncă din Statele Unite ale Americii vor fi obligate să se vaccineze împotriva COVID-19, până la 4 ianuarie, informează France Presse.

Cei vizați sunt angajaţii întreprinderilor cu peste 100 de muncitori, lucrătorii din domeniul medical şi salariaţii subcontractanţilor agenţiilor federale. Măsura este una dintre cele mai radicale măsuri luate de autoritățile americane, în încercarea de a controla pandemia de coronavirus.

”Există acelaşi termen-limită corent pentru aceste trei categorii, la 4 ianuarie 2022”, data la care angajaţii este necesar fie să fi fost vaccinaţi cu ultima doză de vaccin, fie să înceapă să se testeze cel puţin o dată pe săptămână, a anunţat joi un oficial american de rang înalt.

Ce spune Joe Biden

Într-un discurs susținut la Casa Albă, președintele american spune că noua măsură înseamnă ”să se dea pagina” noului coronavirus şi o strângere a şurubului împotriva milioanelor de americani care refuză în continuare să se vaccineze. Noua măsură a fost anunțată de Joe Biden în discursul susținut la Casa Albă.

Există deja companii care au început de la sfârșitul lunii septembrie să își trimită angajații la vaccinare. Printre aceste companii se numără gigantul cărnii Tyson Foods sau compania aeriană United Airlines.

Cunoscutul constructor de automobile, Ford, este ultima companie care a făcut acest lucru. Gigantul le-a cerut celor 32.000 de angajaţi ai săi să se vaccineze până la 8 decembrie, mai puţin dacă prezintă scutiri religioase sau medicale, potrivit presei americane.