Wagner a predat tancurile, blindatele și muniția Armatei Ruse. Ministerul Apărării confirmă că s-a încheiat primirea acestora

Ministerul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a anunțat miercuri, 12 iulie 2023, că armata națională a primit peste 2.000 de echipamente militare, 2.500 de tone de muniţie şi 20.000 de arme uşoare de la Grupul Wagner, în urma acordului încheiat după ce s-a încheiat rebeliunea asupra Rusiei.

„Forţele Armate Ruse, conform planului, încheie primirea armelor şi materialului militar ale unităţilor grupului Wagner. Armata Rusă a primit peste 2.000 de echipamente şi armamente, între care tancuri T-90, sisteme lansatoare de rachete Grad şi Uragan, sisteme de apărare antiaeriană Panţir şi obuziere, peste 2.500 de tone de muniţii diverse şi circa 20.000 de arme uşoare”, a informat, miercuri, Ministerul Apărării din Rusia, potrivit CNN.

De ce a eșuat revolta Grupului Wagner?

Cu câteva zile în urmă, Serghei Șoigu a făcut primele declarații despre revolta organizată de Grupul Wagner. Potrivit spuselor sale, revolta respectivă a eşuat datorită loialităţii soldaților ruși faţă de jurământ şi faţă de datoria militară.

„Nu pot să nu abordez o altă problemă, la care răspunsurile exhaustive au fost deja date de comandantul nostru suprem în funcţie (Vladimir Putin – n.r.). Este vorba despre tentativa de destabilizare a situaţiei din Rusia în perioada 23-25 iunie.

Aceste planuri au eşuat în primul rând pentru că personalul forţelor armate a fost loial jurământului şi datoriei militare”, a declarat, lunea trecută, Serghei Șoigu, relatează agenția de presă TASS.

Acesta a precizat, totodată, că revolta respectivă nu a afectat „operaţiunea militară specială” din Ucraina, unde soldații ruși au continuat să îndeplinească „cu curaj şi abnegaţie” sarcinile care le-au fost încredinţate.

„Mulţumesc personalului pentru serviciul lor conştiincios”, a spus el.

Care ar fi fost, de fapt, planul lui Evgheni Prigojin?

Potrivit publicației americane Wall Street Journal, Evgheni Prigojin ar fi fost implicat într-un plan de capturare a înalților responsabili ruși din domeniul apărării din Rusia. El intenționa să-i captureze pe ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major, Valeri Gherasimov, în timpul unei deplasări a acestora în sudul Rusiei.

Cu toate acestea, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a aflat despre această conspirație și a reușit să îi strice planurile. Cei doi oficiali ruși au modificat itinerariul de călătorie pentru a evita capturarea, ceea ce a dus la revolta declanșată de Evgheni Prigojin.

Acest lucru l-a constrâns să-şi extindă planurile şi, vineri, forţele sale au cucerit cartierul general al armatei ruse în Rostov-pe-Don, crucial în comandamentul războiului din Ucraina, înainte de a întreprinde un „marş” asupra Moscovei.