Mai exact, Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române susține că vaccinul, care este un act medical, nu trebuie comparat cu Sfânta Împărtăşanie, care ţine de planul spiritual.

Totodată, el a mai adugat că acei clerici antivaccinişti care au susţinut că Sfânta Împărtăşanie este vaccinul autentic şi cel mai bun, au demobilizat mulţi cetăţeni. Vasile Bănescu susține că în momentul în care a auzit așa ceva s-a cutremurat cu totul, în special pentru comparația făcută

„Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declaraţi zgomotos antivaccinişti din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic şi cel mai bun este Sfânta Împărtăşanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtăşanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viaţa noastră, a creştinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul şi sângele lui Cristos, cu un vaccin”, a spus acesta, potrivit Digi24.

Românii au fost înșelați

Vasile Bănescu a mai adăugat că multe persoane sunt înșelate prin această metodă și este total nedrept ca lucrurile medicale să fie amestecate cu cele bisericești.

„Mi se pare că aceşti oameni nu doar că se înşală profund, dar comit, fără să-şi dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spaţiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelenţă spiritual, amestecându-le şi trăgând concluzia, tu, ca înţelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice şi că nu ai nevoie de nimic altceva”, a spus Bănescu.

Acesta a mai menționat că un astfel de mesaj a demobilizat foarte mulți credincioși, însă cu toate acestea nu există niciun conflict între credință și știință.

„Se confundă panurile cu un preţ nefiresc şi dureros. Mi se pare că un astfel de messaj a demobilizat pe foarte mulţi oameni credincioşi, a fracturat un dialog firesc, fie el şi mental, între oamenii credincioşi şi oamenii dintr-o sferă ştiinţifică. Acest conflict este fals. Nu există conflict real între credinţă şi ştiinţă”, a adăugat el.

În ceea ce privește vaccinarea, Vasile Bănescu susține că cei mai mulți credincioși s-au vaccinat și cred că drumul spre ieșirea din pandemie este strâns legat de vaccinare. El a mai adăugat că oamenii responsabili se vor informa din surse corecte întotdeauna.

„Eu ştiu că foarte mulţi oameni credincioşi s-au vaccinat. Suntem pe drumul ieşirii din pandemie şi cred că până la urmă aceşti oameni sceptici vor înţelege că vaccinul nu-ţi face rău şi că trebuie să te sfătuieşti cu medicul în privinţa profilului tău medical. E firesc să faci asta, aşa am făcut şi eu. Când optăm pentru un act care are legătură cu sănătatea noastră, optăm într-un mod responsabil, care presupune o informare. Nu poţi să spui că eşti un om responsabil dacă alegi să rămâi dezinformat”, a mai spus Bănescu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea