Furnizorii de enegie anunță că vor emite cu întârziere facturile pentru luna septembrie

Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), a anunțat astăzi, 4 octombrie 2022, că furnizorii de energie vor întârzia emiterea facturilor pentru luna septembrie deoarece nu au avut timpul necesar să își adapteze softurile de emitere a facturilor.

Potrivit spuselor sale, ordonanța de urgență (OUG) 119/2022 a fost emisă la data de 1 septembrie 2022, cu aplicabilitate tot în acea zi, darr furnizorii de energie au nevoie de cel puţin 30 de zile pentru modificarea softurilor de emitere a facturilor. Ea a spus, însă, că furnizorii de energie nu vor întrerupe activitatea de furnizare.

„Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările.

Va depinde de la caz la caz. Fiecare furnizor va încerca să fie cât mai puţin afectat pentru că emiterea cu întârziere a facturii înseamnă o întârziere şi pentru ei în încasări, ceea ce se adaugă la riscurile şi la problemele de acces la lichiditate ale furnizorilor”, a explicat, marți, Dana Dărăban.

Ea i-a sfătuit pe românii care primesc o factură la energie pe două-trei luni, pe care nu o pot achită deodată, să discute cu furnizorul lor pentru eşalonarea plăţii. „Atunci când vor veni trei facturi, dacă este nevoie, furnizorii vor oferi şi eşalonare”, a explicat ea, potrivit Agerpres.

Mircea Coşea spune că vor fi întârzieri mari cu facturile la energie

Vă amintim că, luni seară, economistul Mircea Coșea a atras atenția asupra faptului că nivelul scăzut de digitalizare din țara noastră va cauza întârzierea emiterilor facturilor la curent.

„Nu avem digitalizare, avem o birocrație care este încă la nivelul dosarului cu șină, avem distanțe mari pe care trebuie să le parcurgă un om care stă în mediul rural și care nu poate să meargă să dovedească fel de fel de lucruri. La nivelul companiilor trebuie schimbate softurile.

Vor fi întârzieri mari cu facturile care pot să meargă de la 3-6 luni și care pot fi și sub influența unor greșeli foarte mari. În condițiile astea apare din nou problema cu lichiditatea, cine plătește până la urmă consumul și distribuția. Lucrurile se complică foarte mult”, a precizat Mircea Coşea, potrivit B1 TV.