Persoanele născute înainte de Revoluție au mai multe lucruri în comun decât cred. BERD (Biostatistics, Epidemiology and Research Design) a realizat un studiu care evidențiază trăsăturile comune ale persoanelor care s-au născut în perioada Revoluției.

Potrivit studiului BERD, cei născuți în anii care au marcat căderea comunismului în statele din Europa Centrală și de Est, printre care și România, precum și fosta URSS, au o trăsătură comună. Mai exact, aceștia sunt mai scunzi decât cei care s-au născut înainte sau după această perioadă, scrie qbebe.ro.

În ceea ce privește diferențele, rezultatele studiului arată că diferența de înălțime dintre cei născuți între 1989 și 1991 și generațiile de dinainte și de după ei, este de aproximativ un centimetru.

De menționat este faptul că pentru a obține date exact, în cadrul studiului BERD, au fost analizate 51.000 de gospodării din 29 de foste state comuniste, precum și patru state occidentale care nu au trăit sub regimul comunist.

În urma cercetărilor făcute, specialiștii au făcut constatarea. Mai exact, ei au observat că persoanele care s-au născut chiar în perioada în care regimul comunist a căzut sunt cu 1,1 mai scunzi decât cei născuți înainte sau după ’89. Se pare că înălţimea medie a adulţilor din eşantion a început să scadă cu 2-3 ani înainte de căderea blocului comunist.

Care este explicația acestei caracteristici comune

Totodată, sursa citată mai arată că de abia după o perioadă de 6-7 ani, a apărut tendința de creștere.

Specialiștii care au realizat studiul vin și cu o explicație în acest sens.  Studiul BERD precizează că în perioada în care s-a realizat tranziția de la regimul comunist a fost nevoie și de o recesiune totală în statele din afară comunismului.

Astfel, scăderea în înălțime a fost observată în special la statele unde produsul intern brut pe cap de locuitor este mai mic de 15.000 de dolari. Autorii studiului mai amintesc și de faptul că pe lângă problemele financiare din acea perioadă, au mai urmat și alte aspecte importante. Sursa citată face referile la dezorganizarea serviciilor publice, în special în domeniul sănătății, care au avut un impact semnificativ în acest sens.