„Pe fondul celor mai recente evoluţii, OMV reevaluează angajamentul său în Rusia. Deşi Rusia este una din regiunile cheie în portofoliul OMV de explorare şi producţie, Comitetul executiv a luat decizia de a nu realiza nicio viitoare investiţie în Rusia”, a transmis compania printr-un comunicat de presă.

OMV participă în diferite proiecte strategice importante în Rusia. Unul dintre ele este zăcământul de gaze Achimov din Siberia prin care Rusia vrea să alimenteze piața din Asia, mai ales pe cea din China. Grupul mai are o participație de 24,99% și în zăcământul de gaze Yuzhno Russkoye, care alimentează gazoductul Nord Stream 1. Din regiune OMV produce zilnic 100.000 de barili.

De când a izbucnit conflictul din Ucraina și alți jucători importanți de pe piața occidentală a energiei au anunțat renunțarea la operațiunile din Rusia. Printre ei putem aminti de Shell, British Petroleum și Exxon Mobil, care sunt dispuse să renunțe la petrolul rusesc în semn de protest față de acțiunile lui Putin.

Grupul OMV, gata să-și asume pierderi de până la 2 miliarde de dolari

Războiul din Ucraina este o situaţie tragică şi periculoasă, care provoacă suferinţe însemnate pentru mulţi şi urmărim conflictul cu cea mai mare consternare.

Cea mai profundă simpatie a noastră se îndreaptă către victimele directe şi indirecte ale acţiunii militare a Rusiei”, transmite directorul general al OMV, Alfred Stern.

Grupul este gata să-și asume pierderi de până la 2 miliarde de dolari ca efect al acestei decizii. Totodată, OMV va revizui rolul său în participarea la gazoductul Nord Stream 2.

Procedurile de autorizare ale Nord Stream 2 au fost blocate de către noul cancelar german, Olaf Scholz, chiar dacă analiștii se așteptau, înainte de război, să fie operațional în luna aprilie. Proiectul reprezintă o investiție de peste 10 miliarde de dolari a mai multor actori, cele mai importante sume venind dinspre Moscova.

Subiectul Nord Stream 2 este unul sensibil pentru relația occidentului cu Rusia, dar și pentru axa Berlin – Moscova. Totuși, experții în energie atenționează cu privire la faptul că Europa nu poate renunța la gazul rusesc în următorii ani, iar orice fel de sancțiune asupra sa va aduce suferințe atât poporului rus cât și celui european.

OMV se pregătește de pierderi în primul trimestru al anului 2022 de aproximativ 0,5 – 0,8 miliarde de euro. Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni companiei suedeze Nord Stream 2 AG care a construit gazoductul. Compania a anunțat că este în prag de insolvență din cauza sancțiunilor SUA.

OMV a investit aproximativ 1 miliard de euro în proiect și se așteaptă să nu mai primească niciun leu înapoi.Odată cu ieșirea de pe piața rusă, OMV va mai fi expusă doar cu 2% din activele fixe ale companiei.