Pentru armata rusă, veștile sunt din ce în ce mai proaste, având în vedere câștigurile recente obținute de ucraineni, scrie 19fortyfive.com.

Kievul susține că 85.000 de soldați ruși au fost uciși

Ministerul Apărării  de la Kiev susține că forțele ucrainene au ucis aproximativ 85.000 de soldați ruși (și au rănit de aproximativ trei ori mai mulți), au distrus 278 de avioane de luptă, bombardiere și de transport, 261 de elicoptere de atac și de transport, 2.895 de tancuri, 1.882 piese de artilerie, 5.827 vehicule blindate și vehicule de luptă de infanterie, 395 sisteme de lansare  de rachete (MLRS), precum și patru sisteme mobile de rachete balistice Iskander și 480 de rachete de croazieră, doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană.

Cum s-au schimbat lucrurile și pentru Flota Rusă de la Marea Neagră

Nici pentru Flota Rusă de la Marea Neagră lucrurile nu au mers mai bine. Deși inițial părea că Marina Rusă a reușit să stabilească controlul maritim în Marea Neagră, după capturarea Insulei Șerpilor, lucrurile au luat o altă întorsătură pentru ruși. În aprilie, armata ucraineană a reușit să lovească cu două rachete antinavă crucișătorul cu rachete Moskva, nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, și să-l scufunde.

Apoi, au urmat atacurile forțelor speciale ucrainene împotriva porturilor și bazelor aeriene rusești din Crimeea, care au cauzat mai multe avarii și au pus în dificultate operațiunile Marinei Ruse, care a avut probleme în lansarea rachetelor de croazieră și balistice de pe submarine.

După ce forțele ucrainene au atacat, în vară, baza navală de la Sevastopol, din Crimeea, Marina Rusă și-a mutat majoritatea operațiunilor submarine la Novorossiysk, în încercarea de a-și proteja prețioasele nave. Mai mult, în port există acum mai multe nave amfibie, pe care armata rusă le folosește pentru a transporta provizii în Crimeea, în urma distrugerii parțiale a podului Kerci, care leagă Rusia de Peninsula Crimeea.

De ce sunt acum îngrijorați comandanții ruși

O explozie puternică a avariat podul rutier și feroviar pe 8 octombrie 2022.

„Comandantii ruși sunt, probabil, îngrijorați de amenințările la adresa flotilei de nave amfibie din Novorssiysk. Aceste nave sunt relativ vulnerabile fără escorte și și-au asumat un rol important în aprovizionarea forțelor ruse în Ucraina, de când Podul Kerci, după ce podul a fost avariat”, spun serviciile de informații militare britanice în cea mai recentă estimare a războiului.

”Orice demonstrație a capacității ucrainene de a amenința Novorssiysk ar reprezenta acum o altă provocare strategică pentru forțele Rusiei. De asemenea, ar submina și mai mult influența maritimă, deja redusă, a Rusiei în Marea Neagră”, susțin serviciile de informații militare britanice.