Aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis un aviz negativ referitor la proiectul legislativ ce propune modificarea unor reglementări privind pensiile de serviciu ale magistraților, denumite adesea „pensii speciale”.

Decizia a fost fundamentată pe argumente care subliniază lipsa de justificare a inițiativei și riscurile pe care aceasta le-ar aduce în domeniul justiției.

csm
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Condițiile de pensionare actuale, deja adaptate

În primul rând, CSM evidențiază că solicitarea Comisiei Europene din 25 martie 2025 nu a vizat schimbarea condițiilor de pensionare pentru judecători și procurori, acestea fiind deja adaptate prin Legea nr. 282/2023, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Această lege a introdus modificări semnificative, printre care creșterea treptată a vârstei de pensionare până la 60 de ani, reducerea vechimii recunoscute în funcții juridice conexe, plafonarea pensiei la nivelul venitului net și o bază de calcul de 80% din venitul brut realizat în ultimele patru ani.

Inițiativa legislativă în discuție este motivată oficial de necesitatea alinierii la cerințele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu toate acestea, CSM subliniază că evaluările Comisiei Europene arată că reformele deja adoptate au fost satisfăcătoare pentru atingerea țintelor legate de reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale.

Problema care a dus la reevaluarea negativă de către Comisie nu este legată de condițiile de pensionare, ci de aspectul impozitării acestor pensii, după ce Curtea Constituțională a României a anulat progresivitatea impozitării în decembrie 2024.

Încălcarea principiului ireversibilității reformelor

În consecință, intervenția legislativă propusă, care urmărește modificarea condițiilor de pensionare, contravine principiului ireversibilității reformelor stipulat atât în legislația europeană, cât și în cea națională. CSM atrage atenția că o schimbare atât de rapidă, la doar un an de la reforma majoră din 2023, ar destabiliza cadrul legislativ și ar putea afecta serios funcționarea sistemului judiciar, în special prin pierderea sau scăderea calității resurselor umane.

Este amintit faptul că în ultimii ani s-a înregistrat un număr semnificativ de pensionări în rândul magistraților, iar o nouă modificare legislativă ar putea agrava criza de personal din justiție, ceea ce este contrar recomandărilor Comisiei Europene pentru consolidarea statului de drept în România.

CSM

Impozitarea pensiilor de serviciu – soluții și limitări

În ceea ce privește impozitarea pensiilor de serviciu, decizia Curții Constituționale nu exclude posibilitatea reintroducerii unei forme de taxare, însă aceasta trebuie reglementată clar, precis și previzibil, condiții care până acum nu au fost îndeplinite în legislația propusă. Până în prezent, nu a fost prezentată o soluție legislativă clară care să răspundă cerințelor europene fără a încălca drepturile magistraților.

CSM susține că stabilitatea și predictibilitatea normelor juridice sunt esențiale pentru încrederea în sistemul judiciar și pentru respectarea principiilor de securitate juridică și încredere legitimă. Orice modificare intempestivă a cadrului legislativ riscă să creeze discriminări nejustificate între diferite generații de magistrați și să afecteze funcționarea echilibrată a sistemului.